Krisen i AIK Hockey

Ashman: ”Skulle avgå direkt om de ville…”

Av: 

Robert Laul

HOCKEY

Fansen lånar ut miljoner för att hjälpa AIK

Emil Lundbergs och Conny Strömbergs AIK lever vidare.
Emil Lundbergs och Conny Strömbergs AIK lever vidare.

Lånet från Den Svarta Massan räddar AIK:s ishockeyförening på lång sikt. Framtiden för aktie­bolag­et, där A-lagsverksam­heten ligger, är bara säkrad ”i några månader framåt”.

Nu erbjuder sig bolagsordföranden Mario Ashman att ställa sin plats till förfogande om nya investerare vill kliva in och ha styrelseposter.

– Absolut, det skulle jag göra direkt om de vill det, säger han.

AIK-banken ”Den Svarta Massans” lån på två miljoner kronor gäller endast under förutsättning att ytter­ligare två miljoner lånas ut: En miljon från AIK:s huvud­styrelse, en miljon från AIK Fotboll. Om så sker, vilket bedöms som i praktiken klart, är AIK IF (ishockeyföreningen) räddad även om ishockeyns aktiebolag går i konkurs framöver.

Skulden: 4,2 miljoner

– När föreningen får pengarna kan de betala sin skuld till bolaget. Den är på 4,2 miljoner kronor. Det gör att om bolaget så småningom skulle gå i konkurs, så är föreningen räddad. Annars hade föreningen löpt en stor risk att dras med i en bolagskonkurs, säger styrelseord­föranden Mario Ashman.

Framtiden för bolaget, där A-lagsverksamheten ligger, är alltså fortsatt osäker även om de närmaste månaderna är säkrade, enligt Ashman.

– Aktiebolaget lever vidare i alla fall ett antal månader framåt. Den intressanta frågan är ju AIK:s framtid. Den är inte löst av att vi får de här fyra miljonerna, säger han.

”Är väl rätt naturligt?”

Det erbjudande om ekonomisk framtidslösning där oljemiljardären Torbjörn Törnqvist ska finnas med i bakgrunden bedömer Ashman fortfarande som för löst presenterat.

– Vi har muntligen fått ett erbjudande framställt. Inte från honom utan från några som säger sig ha kontakt med honom. Det känns ju väldigt tunt att bygga upp någon stor förhoppning på men hoppas gör man ju.

Vilka är det ni har fått det muntliga förslaget ifrån?

 – Det kan jag inte uttala mig om, säger Mario Ashman.

– Men vi hoppas att vi ska få ett positivt förslag. Att de ska gå in med pengar. Vi har agerat helt utan den bakgrunden men likviditetsmässigt blir det inte lika bråttom. Det är inte mycket till förhandling från vår sida, vi ställer inga krav överhuvudtaget på någon som ska gå in och ge AIK ishockey pengar.

Däremot finns det upp­gifter att det har ställts krav på styrelseplatser och liknande. Vad kan du säga om det?

– Det är väl rätt naturligt? Om man ska vara en tung aktieägare i ett aktiebolag vill man ha en styrelse och kanske en VD. Vi har inget negativt emot det. Idrottsföreningen kommer ändå alltid vara den största ägaren i aktiebolaget.

Draget till sin spets: Du skulle ställa din egen plats som bolagsordförande till förfogande?

– Absolut, det skulle jag göra direkt om de vill det, säger Mario Ashman.

779 röstade ja till ett lån

Den Svarta Massan är en ekonomisk förening med nästan 1 400 medlemmar och brukar kallas AIK-banken. De lånar ut pengar till olika sektioner inom klubben, tidigare har de lånat ut 1,6 miljoner till just hockeyn.

Det röstas om varje lån, och igår handlade det om två nya miljoner till AIK:s hockey­förening.

Lånet beviljades av DSM:s medlemmar med röstsiffrorna 779 ja och 163 nej. Tre röster lämnades blanka.

Ordföranden Svante Holmström:

– Styrelsen har i det här fallet valt att inte ta ställning men medlemmarna har bestämt sig och styrelsen böjer sig för det. Jag har egentligen ingen kommentar till det hela. Det tycker jag inte att vi ska ha eftersom vi överlät hela beslutet till medlemmarna. Nu har medlemmarna bestämt sig och då blev det så.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i AIK Hockey

AIK Ishockey

Torbjörn Törnqvist