Ishockey

Bäckström drar ifrån efter läckra assisten

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

”Det var lite som förr om åren”

NEW YORK. Det hettade till mellan Pittsburgh och Washington i natt.

Tidvis såg det nästan ut som under de hetaste slutspelsdrabbningarna kring 2008 och 2009.

– Ja, det var lite på det viset. Mycket känslor. Därför kändes det extra skönt att vinna, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet efter det som till sist blev en 3-1-seger.

Rivaliteten mellan Pittsburgh Penguins och Washington Capitals hörde under senare delen av 00-talet till NHL:s mest passionerade, men sägs ha svalnat en aning på senare år.

Det märktes det inget av i Consol Energy Center i Pittsburgh i natt.

Osämjan var påtaglig redan från första nedsläpp och under andra och tredje perioden ledde den till oavbrutet tumult.

Särskilt en situation precis början av tredje perioden – när Alex Ovetjkin undvek utvisning fast han enligt hemmalaget slashade Kris Letang över armarna och sedan vräkte in honom i sargen – fick det onda blodet att koka hos pingvinerna och deras fans.

– Jo, det var lite som förr om åren. Det blev mycket känslor och hett i många situationer, säger Nicklas Bäckström på telefon från västra Pennsylvania.

– Men det blir lätt så när så mycket står på spel också. Vi är ju nära varandra i tabellen och alla lag runtom oss vinner hela tiden, så det var en viktig match.

Rent hockeymässigt stod det länge 1-1, men i slutet av tredje kunde gästerna utnyttja det faktum att upprörda hemmaspelare tog för många utvisningar.

”Stod bra placerad”

I ett fem-mot-tre-läge stänkte Joel Ward, på en knivskarp passning från ”Bäckis” in 2-1 – och sedan kunde John Carlson lägga in trean i tom kasse också.

– Ward stod väldigt bra placerad vid ena stolpen så det var bara för mig att se till att pucken kom dit, menar Nicklas.

– Det gäller att ta vara på de där lägena. Gör man inte mål i fem mot tre brukar det vara svårt att vinna matcherna. Så det var skönt att vi utnyttjade det läget. Naturligtvis är det extra roligt att vinna när det blir så heta känslor.

Assisten var den svenske stjärnans 44:e för säsongen och därmed befäste han sin ledning i NHL:s assistliga.

– Det är såklart kul att vara med där uppe, men det är inget jag tänker så mycket på. Dels är säsongen lång och man vet aldrig vad som händer och dels är det viktiga att vi tar alla poäng vi kan, säger han.

VIDEO: Se Bäckis läckra framspelning på nhl.com

Benns första hattrick

Jamie Benn klarar sig rätt bra även utan skadade radarpartnern Tyler Seguin, visade han när Dallas lite skrällartat slog St Louis med 4-1 på bortaplan.

Den 25-årige stjärnan gjorde tre av målen och fullbordade därmed NHL-karriärens första hat trick.

John Klingberg stod för en assist – och Patrik Berglund gjorde Blues tröstmål på Kari Lehtonen (Jhonas Enroth satt på bänken).

Predators vann utan nyförvärven

Nashville fick klara sig utan heta nyförvärven Cody Franson och Mike Santorelli när San Jose besökt Music City – de båda Toronto-spelarna väntar fortfarande på amerikanskt arbetstillstånd – men det gick rätt bra ändå.

Sharks tog visserligen ledningen med 1-0, sedan Melker Karlsson spelat fram Matt Irwin, men Predators kom tillbaka, vände och vann till slut med 5-1.

Mattias Ekholm svarade för en assist.

Jacob Josefson blev, tillsammans med Scott Gomez, straffhjälte för New Jersey under natten.

Hemmamötet med Buffalo stod 1-1 vid full tid och under straffavgörandet var Gomez och ”Yayo” de enda som lyckades göra mål.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

NHL

Pittsburgh Penguins

Washington Capitals

Nicklas Bäckström