Steve Montador

Döde NHL-spelaren donerade sin hjärna

Av: 

Erik Karlsson

Steve Montador.
Steve Montador.

HOCKEY

Den 15:e februari dog NHL-spelaren Steve Montador, 35 år gammal, efter att under flera år brottats med hjärnskakningsrelaterade depressioner.

Men redan fem år tidigare beslöt han att hjälpa framtidens forskning genom att donera sin hjärna, skriver AP.

Steve Montadors död blev ännu ett tragiskt besked i raden av NHL-spelare som dött alldeles för tidigt. Precis som i fallen med Derek Boogaard och Rick Rypien tros dödsfallet vara en följd av depression på grund av långvarig hjärnskakningsproblematik.

Men redan långt innan de tragiska dödsfallen med Boogaard och Rypien så insåg Montador att hans hårt åtgångna hjärna kunde bli viktig för att i framtiden lösa gåtan med hur hjärnskakningar påverkar hjärnan.

Redan för fem år sen valde Montador att donera sin hjärna till forskning vid Torontos universitet.

"Han var en ledare”

– Han visste inte när det skulle ske, men när det gjorde det så ville han donera sin hjärna. Det säger allt om vilken sorts person han var. Självklart var det alldeles för tidigt, men om det kan hjälpa någon annan så var det det han ville, säger före detta lagkamraten Craig Conroy som var på begravningen där Doktor Charles Tator berättade om Steve Montadors initiativ.

NHL-försvararen Mathieu Schneider har också haft flera hjärnskakningar men klarar sig undan allvarliga sviter. Han lärde känna Montador i spelarfacket och är inte överraskad över hans engagemang i de här frågorna.

– Spelarna som led sådana här sviter är extremt engagerade i det arbetet och han var en av de mest högljudda. Han var en ledare, säger han-

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Steve Montador

NHL

Ishockey