Fick sparken av VIK: Bordet är dukat

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Filander menar att det blir en enkel resa för Andreas Appelgren

Martin Filander fick sparken av Västerås IK.

Tränaren är besviken att behöva lämna klubben – särskilt när de fått ordning på maskineriet.

– Bordet är dukat och killarna och laget har hittat en väg. Bara att spela vidare på pianot, säger Filander.

Västerås IK inledde hockeyallsvenskan starkt, men har under vintern tappat placeringar. Klubben är på femte plats efter 38 spelade matcher.

Inte tillräckligt bra enligt klubbledningen.

I dag meddelade Västerås att klubben sparkar tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson. Filander är självklart inte glad över det beslutet.

– Det känns som en besvikelse så klart. Jag tycker att vi de sista två matcherna har visat att vi hittat nycklarna till ett bra spel, trots att vi haft 16 långtidsskador hittills i år, säger Filander.

– Förra året gjorde vi bästa säsongen på 15 år, och sedan trots ett skadehelvete ligger man med och är femma säsongen efteråt. Vi startar bra i år, men hamnar i lite problem. Den sista tiden har vi haft en tung sportsliga period och klubben påpekar att de får påtryckningar från stora sponsorer att de måste agera, och då tycker de inte att mitt jobb duger till. Då får jag acceptera deras beslut.

”Spela vidare på pianot”

Filander är övertygad om att det kommer att gå bra för Västerås under resten av säsongen. Han menar att spelarna och ledarna har fått ordning på maskineriet. Med andra ord blir det en bra vår för nye huvudtränaren Andreas Appelgren.

– Jag vet att det kommer att vända nu. Bordet är dukat och killarna och laget har hittat en väg som funkar tillsammans med ledarna. För de som kommer dit är det bara spela vidare på pianot så kommer det gå kanon, de kommer att lyckas. Jag hade önskat att jag fick vara med på resan hela vägen, säger 34-åringen.

Är det orättvist mot dig?

– Det spelar ingen roll. Men man blir besviken. Det är något jag har jobbat dag och natt med i ett och ett halvt år. Grabbarna har stått bakom mig varenda sekund och gör det fortfarande, det är jag stolt över. Nu fick jag och Niklas gå. Det är synd, för vi hade vänt det här och gjort det otroligt bra. Det är min övertygelse.

Fel av VIK att skicka iväg er?

– Det vet jag inte, det återstår att se.

– Snubblar de inte själva så ror de allt i hamn utan problem.
Är du besviken eller arg på Västerås?

– Nej. Absolut inte. Jag har så klart min syn, och de har sin. Jag får respektera deras beslut. Jag får hitta en ny arbetsgivare och göra resan med någon annan.

”Som en våt trasa”

Tror du Västerås spelar SHL nästa säsong?

– Ja, det tror jag definitivt att de kan göra.

Västerås klubbdirektör Johan Fägerblad berättar att beslutet togs i går kväll.

– Jag är som en våt trasa, det har varit en hektisk dag. Det är aldrig roliga diskussioner att ta, men vi har haft normala samtal om det här, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM