”Har vridits till att jag ska vara en konstig människa”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Skellefteå. Bert Robertsson, 41, har hamnat i skottgluggen efter känslosamma duster på presskonferenser.
Krutröken har visserligen lagt sig, men nu berättar Skellefteåtränaren om sin starka personlighet och hur han försökt tona ner den i hopp om att slippa uppståndelsen.
– Det har vridits till att jag ska vara en konstig människa, säger Robertsson.

I november 2013, efter ett möte med Modo – och förre tränarkollegan Anders Forsberg – brast det för Bert Robertsson efter att Forsberg, som tidigare sparkats av Skellefteå, uttalat sig negativt om Västerbottenklubben.
Presskonferensen kom att bli en av de märkligaste i SHL:s historia och Robertsson var fly förbaskat och irriterad när han, med tårar i ansiktet höll ett plötsligt brandtal inför ögonen på Forsberg.
Drygt ett år senare hamnade han i nästa dust på en presskonferens, med Frölundas Roger Rönnberg, när de båda tränarna såg annorlunda på saker som skedde på isen.

Skapar rubriker

De båda presskonferenserna fick stor uppmärksamhet och när Sportbladet träffar Robertsson i Skellefteå Kraft Arena talar han ut om sitt känslomässiga engagemang och om bilden som skapats av honom.
– Jag ser mig själv som ganska ny i den här rollen. Att vara intressant för media är inte på något vis jag har valt, säger 41-åringen och erkänner att tiden efter de uppmärksammade presskonferenserna har varit jobbig.
– Det blev jobbigt ett tag och jag måste erkänna att jag backade förra säsongen. Jag tonade ner. Speciellt när jag vet att det är många kameror som är i omlopp under matcher.
– Men samtidigt kanske jag då tappade lite av min styrka. Att jag brukar våga göra någonting. Oavsett hur folk runt omkring tycker att jag ska uppföra mig har jag alltid gjort vad som är bäst för laget. Jag har ett känslomässigt engagemang och för mig är det lite förvånande att det blir en sådan uppståndelse, fortsätter han.
Hur upplevde du reaktionerna utifrån?
– För mig blev det som en chock. Jag förstår att vissa inte håller med om mina åsikter. Men att man ska bli så förlöjligad trodde jag inte.
Känner du att du blev det?
– Absolut. Det handlar om hur andra lag uppför sig. Sedan att man utnyttjas för rubriksättningen. Jag fick mig en tankeställare när jag märkte att jag började att användas som ett redskap för att skapa en medial uppståndelse.
Bert Robertsson gör sin femte säsong som assisterande tränare för Skellefteå och har tagit laget till final under varje år, fördelat på två guld och lika många silver.

Vill se mer engamang hos kollegor

Han saknar det känslomässiga engagemanget hos tränare.
– Det gjorde jag under min aktiva karriär som spelare. Man vill ha tränare som man känner verkligen bryr sig. Jag har alltid sett engagemanget som något fint, något man ska värna om. Men i mitt fall har det vridits till att jag är en konstig människa.
– För mig handlar det om sporten. Jag är engagerad för sporten, det som händer på isen. Man gör uppoffringar för varandra. Sedan kanske jag har ställt mig i skottgluggen ibland också, men inte varit rädd för det, fortsätter Robertsson, men väljer att inte kommentera hur relationen med Anders Forsberg ser ut i dagsläget.
Men vad gäller relationen med Roger Rönnberg säger han kortfattat så här:
– Jag gillar Roger, han visar ett engagemang.
Nu väntar en ny säsong med Skellefteå och klubbens målsättning är förstås given efter fjolårets bom i finalspelet mot Växjö: SM-guld.
– Det är klart att vi går in för att vinna. Vi ser fram emot en ny säsong, avslutar Bert Robertsson.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!