SHL 2016/2017

Avgör med 17 sekunder kvar

Av: 

Anna Lindbäck

HOCKEY

Mörka trenden bruten

KARLSTAD. Han är en av de verkliga trotjänarna i dagens Färjestad.

I går var Per Åslund tillbaka i Löfbergs Arena i SHL-sammanhang – och comebacken blev smått sagolik.

– Fullsatta läktare och bra stämning. Det var bara att gå ut och njuta, säger Åslund som avgjorde matchen med 16 sekunder kvar.

Förra säsongen var Örebro en så kallad mardrömsmotståndare för Färjestad. I år spräckte FBK den förlustsviten redan i premiären – en premiär som fick en fantastiskt fin inramning med fullsatta läktare och en riktig hockeyfest.

Och avslutet blev smått magiskt för Färjestad i allmänhet och Per Åslund i synnerhet. Åslund, som kom tillbaka till FBK i somras efter en sejour till Tyskland, fick agera matchhjälte direkt.

Med 16 sekunder kvar av matchen, och ställningen 1-1, kunde han peta in avgörande 2-1 efter ett skott från Magnus Nygrens bössa.

– Det var trångt framför mål och mycket trafik. Men när ”Nygga” skjuter är det bara att vara med. Jag hann inte tänka så mycket utan det var mest en reflex. Jätteskönt med det målet och att vi fick med oss en seger i premiären även om inte spelet stämde till hundra procent, säger Åslund.

Pånyttfödd Ryno

Någon annan som tog lite av en ledarroll i Färjestad var Johan Ryno – en pånyttfödd Ryno. Tränaren Leif Carlsson kallar den reslige centern för ett nyförvärv. Mycket beror så klart på den skada som påverkade honom i fjol. Ryno var den som låg bakom FBK:s viktiga kvittering. Det betyder att han fick göra mål direkt i premiären och riktigt så enkelt gick det inte för honom i fjol.

– Det är klart att det är skönt att få göra mål direkt. Jättekul att jag fick vara med och bidra, säger Ryno.

Din form nu kontra samma tid i fjol?

– Jag känner mig betydligt mycket bättre nu än vid samma tidpunkt förra året. Min fysiska form gör att jag har kunnat träna mycket bättre i sommar och jag känner mig starkare. Sedan ger vårt nya spelsätt oss mer energi, jag tror det passar alla i laget bättre.

Örebro imponerade i premiären, men det blev alltså en tung förlust i slutsekunderna.

Och extra tungt för Alexander Hellström, som med en minut kvar råkade slå pucken över sargen. I det efterföljande fem-mot-fyra-spelet avgjorde Färjestad.
– Jag lider med "Hella". Pucken vobblade lite och han blev stressad. Det kan hända vem som helst. Det var olyckligt och väldigt tråkigt men så här blir det i bland, säger tränaren Kenta Johansson. 
Han fortsätter:
– Vi gick mot en förlängning så det är klart att jag lider med grabbarna. Det är alltid jobbigt när det är så lite kvar av en match och så kammar man noll. Jag är besviken på det men ändå nöjd med hur vi genomförde matchen.
Örebro har flera viktiga spelare på skadelistan. Närmast en comeback är försvararen Johan Motin. Han beräknas vara spelklar till veckan.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2016/2017

Per Åslund

Färjestad BK

Örebro HK

SHL Svenska hockeyligan