”Vi ger dig kicken från och med nu”

avHans Abrahamsson

HOCKEY

Nu berättar Pär Hellenberg om den uppmärksammade sparkningen från Vita Hästen

Foto: BILDBYRÅN
Pär Hellenberg.

Han sparkades av Vita Hästen med bara en vecka kvar till seriestart.

Nu väljer Pär Hellenberg, 52, att ge sin version om vad som egentligen hände:

– Jag trodde de skämtade. Jag hann tänka att snart måste de berätta att det här är ett skämt, de kan inte hålla på och lura mig så här, berättar Hellenberg.

Att tränare får sparken är inte alls ovanligt.

Men att en assisterande tränare får sparken med en vecka kvar till seriestart är högst ovanligt. På gränsen till unikt.

Det drabbade Pär Hellenberg tidigare i höstas.

Den 7 september, en vecka före den allsvenska seriepremiären, tvingades han bort.

Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen har motiverat sparkningen av sin assisterande tränare med att parterna ”har vitt skild syn på hur ledarskapet i Vita Hästen ska se ut”.

Och att de hade ”nått till vägs ände”.

Hellenberg själv har valt att inte säga någonting.

Men nu ger han sin bild av vad som hände den där turbulenta eftermiddagen i Himmelstalundshallen.

– Jag fick en chock. Det kom helt oväntat, säger han.

Beskedet kom chockartat även för huvudtränaren Mikael Johansson, som efter några timmars betänketid valde att hoppa av sitt uppdrag.

Trodde de skämtade

Vita Hästen tycker att du och klubben hade vitt skild syn på hur ledarskap ska bedrivas.

– Jag har egentligen inte fått någon riktig motivering, bara att jag inte jobbade efter Vita Hästen-modellen. Under 1,5 års tid jobbade vi med med en handledare i ledarskap och hur vi ska arbeta. Vi hade möte med honom minst var fjortonde dag. Och det var inget konstigt där. Klart att man har lite olika åsikter om hur man ska bedriva feedback, säger Hellenberg. 

Vad var skillnaden i feedback. Ansågs du för hård eller för mjuk?

– Inte för tuff, tror jag. Min feedback går ut på att få spelarna nyfikna. Få dem att förstå varför det blev som det blev och inte göra det en gång till. Använder video mycket så de får se situationerna. (Niklas) Czarnecki och Jensen är mer rakt på och vill sitta i ett rum och prata öga mot öga och säga att ”så här gör man inte”.

Fick sparken på stående fot

Hellenberg berättar att han dagen före avskedet hade haft ett möte med sin handledare, B Robert Andersson.

– Det hände inget speciellt. Det var högt i tak mellan oss och vi var oense många gånger när vi träffades och diskuterade olika saker.

Dagen efter var det ett sedan tidigare inplanerat möte klockan 17. Där skulle Hellenberg, Mikael Johansson, sportchef Niklas Czarnecki, klubbdirektör Fredrik Jensen och B Robert Andersson delta.

– Ett sånt möte som vi brukar ha. Jag och ”Micke” var på väg upp från omklädningsrummet och skulle precis gå in i rummet, när de sa: Nej, ”Hellas” du följer med Niklas (Czarnecki) och Jensen. Du ”Micke” kan börja hos Robert, berättar Hellenberg och fortsätter:

– De sa direkt att jag inte delade Vita Hästens ledarskap kombinerat med uteblivna sportsliga resultat. ”Vi ger dig kicken från och med nu”.

Var de så kort och koncist?

– Ja.

Det måste ha varit omtumlande?

–  Jag trodde de skämtade. Jag hann tänka att snart måste de berätta att det här är ett skämt, de kan inte hålla på och lura mig så här. Men sedan förstod jag att det var så. Klart man blev både chockad och besviken att bli ifrågasatt på det sättet. Jag fick inte någon riktig förklaring, och har inte fått det än. Att sparka en andretränare på de grunderna tycker jag är väldigt konstigt.

Du har inte pratat med någon från klubbledningen efter beskedet?

– Nej, ingenting. Det enda vi pratade om under de 1,5 år jag var där var feedback, men det är ingen som har sagt något till mig efter den dagen. Det är också en typ av feedback kan jag tycka…

Fick inte träffa spelarna

Hur vill du beskriva arbetsklimatet i Vita Hästen?

– Ja…, nu står jag under kontrakt fortfarande så jag vet inte hur mycket jag vågar säga.

Har du fått restriktioner om vad du får säga?

– Nja, men det står i mitt kontrakt att jag ska var lojal mot föreningen och jobba efter värdegrunderna. Jag måste göra det tills kontraktet går ut. Men det kanske är fler i föreningen som ska jobba efter de värdegrunderna…

Vad gjorde du direkt efter beskedet?

– Gick ner i omklädningsrummet, duschade och åkte hem.

Dagen efter ville Pär Hellenberg ta farväl av spelarna i omklädningsrummet.

– Men det fick jag inte för klubben. De tyckte inte det var lämpligt eftersom även Micke (Johansson) hade lämnat. Det vara bara att acceptera, även om det var lite tråkigt. Jag hann i alla fall käka lunch med några av grabbarna. Sedan packade jag ur lägenheten och åkte hem till Västerås.

ARTIKELN HANDLAR OM