Gör reklam för dopningsföretag

HOCKEY

Kontroversiella företaget sponsrat: ”Inte ett problem”

MOSKVA. Mitt under hockey-VM gör Lettland reklam för bolaget som tillverkar världens just nu mest omdiskuterade dopningspreparat.

Hjärtmedicinen Meldonium som fortfarande går att köpa receptfritt både här i Moskva och i Lettlands huvudstad Riga.

Och som verkar ha varit rena vardagsdieten bland idrottare i just Ryssland i flera år.

– Men jag såg inte röken av Meldo... ja, vad det nu heter, under min säsong i St Petersburg, säger svenske lagkaptenen Jimmie Ericsson.

Att de lettländska spelarna åkte omkring med reklam för det numera världsberömda lettiska läkemedelsbolaget på ärmarna i premiären mot Sverige var det inte många som såg. Eller reagerade över.

Men Grindex är företaget som både forskade fram och saluför det Meldonium en hel idrottsvärld diskuterar just nu.

Dessutom är ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova affischnamnet i hela den här soppan och nästan ett helt ryskt J18-landslag stoppades från JVM för 18-åringar nyligen sedan i stort sett ett helt lag åkt fast i en dopningkontroll.

”Inte under min KHL-tid”

Men Tre Kronors lagkapten Jimmie Ericsson såg inte någon som använde hjärtmedicinen under sin fjolårssäsong i ryska KHL-laget SKA St Petersburg. Och det under ett år när det ännu inte var förbjudet.

– Nej, jag hörde inte ens talas Meldonium under min tid i KHL, säger Jimmie.

– Jag visste inte ens vad det var innan det började talas om det i våras.

Frågan om Meldonium kom också upp under VM:s inledande presskonferens med Internationella Ishockeyförbundets (IIHF:s) ordförande Rene Fasel och ryska förbundets ordförande Vladislav Tretjak.

– Men jag ser inte det här som ett problem i KHL. Vi har ett konstaterat fall och det låg under WADA:s gränsvärde, säger René Fasel.

– Vi har regelbundna kontroller under VM där ett visst antal spelare väljs ut från varje lag, men vår sport har inte samma dopningproblem som andra.

Så kan man också se på det.

ARTIKELN HANDLAR OM