Hemligheten bakom NHL-festen på VM

Foto: JIMMY WIXTRÖM, TT
HOCKEY

KÖLN. Aldrig tidigare har så många NHL-spelare anslutit till Tre Kronor för ett VM, 19 stycken.

Hemligheten?

En ny generation av svenska spelare i NHL och Rikard Grönborgs nordamerikanska ledarstil som får spelarna att känna sig som hemma.

Under helgen ansluter Henrik Lundqvist till Tre Kronor och VM.

Han blir NHL-spelare nummer 17 och eftersom både Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg också valt att ansluta till Tre Kronor har vi ett snyggt rekord.

Då är det det hela 19 NHL-spelare i truppen – nytt prydligt rekord och lite överraskande med tanke på att vi numera har World Cup med NHL-spelare och sedan 1998 spelas OS med kvalitet från världens bästa liga. Det vill säga så har NHL-killarna fler turneringar än tidigare att deltaga i.

Sportbladet har lyft på locket på Tre Kronor för att reda ut vad den något oväntade invasionen från Nordamerika beror på.

Vi har sett en trend senaste åren att antalet "Nej tack" till Tre Kronor ökat och att VM kanske inte står lika högt i kurs hos många av NHL-spelarna. 

”Jobbar som man gör i NHL”

Victor Hedman har spelat under tre förbundskaptener i Tre Kronor och han beskriver det som gör att Grönborg sticker ut.

– Han är väldigt tydlig och jobbar som man gör i NHL. Inget som lämnas åt slumpen och hans genomgångar är av hög klass. Jag har väldigt stort förtroende för Rikard, säger Hedman och försöker ge bild av hur NHL-spelarna ser på Tre Kronors högsta ledare.

Grönborg har bott många år i Nordamerika och är faktiskt amerikansk medborgare. Han är i vissa avseenden mer NHL-mässig än kanske den där traditionella svenska tränaren.

– Rikard jobbar oerhört med detaljer och video. Precis som man gör i NHL. Sedan öser vi inte ut video till spelarna, utan max 3 minuter med tydligt budskap. Sedan har han byggt ett lag runt sig med Johan Garpenlöv och Peter Popovic som har respekt med sig hos spelarna. Vill påstå att Rikard är en så nära NHL-coach man kan komma, säger assisterande förbundskapten Todd Woodcroft, till vardags coach i Winnipeg Jets i NHL.

Sånt går hem hos spelarna, som är vana med hur det funkar i sin vanliga arbetsmiljö i NHL, och gör att det är lättare att tacka ja till Tre Kronor. 

Större frihet för spelarna

Spelarna i Tre Kronor 2017 har även mer frihet än tidigare.

Spelarna äter ihop för sig och ledarstaben sitter avskilt.

Man jobbar i ishallen och på hotellet är det fri tid som gäller. 

– Grönborg är väldigt rak och tydlig. Det gillar jag. Finns inte gråa zoner, säger Linus Omark som spelat i Tre Kronor i tio års tid.

Givetvis finns det fler anledningar till NHL-invasionen 2017.

Som att Gabriel Landeskog och Oliver Ekman-Larsson mycket tidigt gick ut och sa att man kommer till VM. Två tidigare positiva besked som satte avtryck för våren 2017.

Och att vi har väldigt många NHL-spelare födda 1990 till 1993 som kanske inte vunnit något med landslaget och heller inte behöver ta ansvar för en stor familj, som ibland kan innebära en tröghet i beslutet att spela VM.

– Jag kom till VM för att jag vill till Kungsträdgården. Jag vill komma hem med ett guld, säger Gabriel Landeskog.

ARTIKELN HANDLAR OM