Nashville en seger från Stanley Cup-final

Rookien Åberg hjälte med sitt första slutspelsmål

avPer Bjurman

HOCKEY

TUPELO, MISSISSIPPI. Svenska trion Mattias Ekholm, Filip Forsberg och Pontus Åberg tog Nashville Predators till Stanley Cup-finalens tröskel i natt.

De krigade tillsammans in det mål som avgjorde den femte konferensfinalen i Anaheim.

– Hela laget visade enorm karaktär, men vi var aldrig oroliga för att vi åkt på några tunga skador. Vi vet att vi har bredd och djup i truppen och moralen  har varit en av våra främsta styrkor hela säsongen, säger Filip Forsberg till Sportbladet efter 3-1-segern.

1 av 2 | Foto: Harry How / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Plötsligt är Nashville Predators alltså bara en enda seger från Stanley Cup-finalen – och naturligtvis kan de vilda fansen i Music City tacka en trio svenska hjältar för att de på måndag får uppleva det största idrottsevenemanget i stans historia.

De svenska NHL-stjärnorna gör inte annat än stora, avgörande mål i årets playoff-race. 

Det här – det 69:e i ordningen;  ett rekord med råge – tillkom när det efter halva tredjeperioden i den femte konferensfinalen mellan Predators och Ducks i Honda Center i Anaheim stod 1-1.

”Enastående prestation”

Mattias Ekholm hade momentet innan avväpnat aggressivt attackerande ankor i egen zon,  men kom plötsligt stävande över offensiv blålinje, fick tag i en puck ute vid sargen, passade Filip Forsberg, som sköt direkt – och på returen kastade sig Pontus Åberg fram och formligen vräkte in 2-1.

– Ja, Mattias slog en väldigt fin passning och jag försökte bara få pucken på mål, säger Filip på telefon från södra Kalifornien.

– Sedan svarade Pontus för en enastående prestation. Han hade ju en kille hängande på sig och låg i princip ner men fick ändå in pucken. Det var otroligt roligt att se.

Well, den bragden kändes karaktäristisk för hela Predators insats i den femte konferensfinalen – som slutade med att Austin Watson skickade in 3-1 i tom kasse i slutminuten. 

Tunga skador

De kom ju efter senaste dygnet blytunga skadebesked till spel utan sina två främsta centrar, Ryan Johansen och Mike Fisher, och omvärlden trodde att det mot bakgrund av de hålen i laguppställningen skulle bli omöjligt att bärga en seger i Honda Center. 

Men de bakslagen hade uppenbarligen bara svetsat samman gruppen och tvingat fram ett glödande jävlaranamma, för de stod för en makalös, uppoffrande  laginsats och vägrade vika ner sig.

– Ja,  vi fick en bra start när vi dödade två utvisningar och sedan kändes det som att vi var inne i det, fortsätter Filip. 

– Hela laget visade enorm karaktär, men vi var aldrig oroliga för att vi åkt på några tunga skador. Vi vet att vi har bredd och djup i truppen, killarna som kommer in istället är bra och vet hur de ska spela, och  moralen har varit en av våra främsta styrkor hela säsongen.

Samtidigt går det inte komma  ifrån intrycket att de som varit med hela tiden bara hade bestämt sig för att det skulle bli seger i natt. 

I exempelvis Filips egna ögonen såg en rent helig eld ut att brinna,..

Han bara skrockar.

– Det är roligt att spela nu, he he.

Skadebesvär för Rakell

Och roligare kan det alltså bli, för vinner de hemma i Bridgestone Arena natten till tisdag blir de klara för Stanley Cup-final – och utlöser seklets fest på nedre Broadway.

Men så långt framåt vill Forsberg och hans kompisar inte rikta blickarna ännu.

– Nej, vi har bara haft fullt fokus på att stänga den här femte matchen. Nu ska vi börja ladda om för att ta nästa. Något annat tänker vi inte på. 

Ducks, som också åkt på plötsliga skadeproblem och tvingades klara sig utan Rickard Rakell i natt och efter en period dessutom fick ta målvakten John Gibson ur spel, är förstås lika fokuserade på att tvinga fram en Game 7.

– Det är säsongens viktigaste match och den blir svår, men vi vet att vi vunnit i deras hall tidigare och kan göra det igen. De har bara ledningen med 3-2, säger coachen Randy Carlyle.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM