Razzia mot Vitryssland inför hockey-VM

Foto: TT
Vitryske storstjärnan Andrej Kostitsyn.
HOCKEY

Det vitryska landslaget i ishockey fick en dramatisk start på VM-äventyret.

Fransk polis genomförde en razzia där läkarteamets, förbundskaptenernas och ett par spelares bagage söktes igenom och ”varje piller granskades”.

– Vi kräver en ursäkt, säger Dmitrij Mironsjin på Vitrysslands utrikesministerium enligt finländska tidningen Ilta-Sanomat.

Vitryssland inleder sitt VM-spel mot Finland på fredag eftermiddag.

Men när laget åkte från Bordeaux till Paris med tåg på onsdagskvällen fick de en obehaglig överraskning vid ankomsten till den franska huvudstaden.

Enligt vitryska tv-bolaget Belteleradiocompany fick tre ledare och två spelare sitt bagage genomsökt på ”ett brutalt sätt” av lokal polis.

Kanadensisk förbundskapten

De som utsattes för dopningsrazzian var förbundskaptenen Dave Lewis, hans två assisterande Craig Woodcroft och Oleg Antonenko samt spelarduon Jegor Sjarangovitj och Andrej Kostitsyn. Även läkarteamets bagage söktes igenom och varje piller granskades, enligt tv-bolaget.

Kanadensaren Lewis har varit förbundskapten för Vitryssland i tre år där Andrej Kostitsyn är en av lagets största stjärnor. Den 32-årige forwarden har ett förflutet i NHL-lagen Montreal Canadiens och Nashville Predators.

Razzian tog knappt en halvtimme utan att polisen hittade något misstänkt och truppen fick sedan åka vidare.

”Krävt förklaring och ursäkt”

Den vitryska ambassaden i Frankrike har varit i kontakt med landslaget och har även uttryckt bestörtning över behandlingen.

– Vitryssland har krävt en förklaring om händelsen och kräver en undersökning samt en ursäkt. Vitryssland kräver också att något liknande inte kommer att ske i framtiden, säger informatören Dmitrij Mironsjin på landets utrikesministerium enligt Ilta-Sanomat.

Det är inte första gången som en öststat drabbas av en razzia i samband med ett stort idrottsevenemang. I februari fick Kazakstans landslag sina saker genomsökta under skidskytte-VM i Hochfilzen, Österrike.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL