Beskedet: Eliasson slutar med ishockeyn

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N

HOCKEY

Emma Eliasson bryter sitt kontrakt med Luleå/MSSK.

Den 27-åriga stjärnbacken lägger av med ishockeyn efter petningen från landslaget – med ett år kvar till OS.

– Det har varit ett jobbigt år. Hade jag varit aktuell för OS hade jag absolut satsat mot det. Men nu är jag så långt ifrån diskussionen som det går, säger hon till Sportbladet.

Emma Eliasson vann SM-guld med Luleå och utsågs till Sveriges bästa spelare för drygt ett år sedan.

Sedan petades stjärnbacken från landslaget av Leif Boork under uppmärksammade former och var inte med i det VM som nyligen spelades.

”Motivationen inget problem”

Nu kommer beskedet att Luleå-kaptenen bryter sitt kontrakt med klubben och slutar med ishockeyn knappt ett år före nästa OS.

27-åringen berättar för Sportbladet att beslutet växt fram under säsongen och att det bland annat handlar om att hon inte får ihop hockeylivet med den återhämtning hon vill ha.

– Motivationen eller fysiken har inte varit ett problem de senaste säsongerna. Det som har varit lite jobbigt är att man inte riktigt hinner återhämta sig som man vill. Jag har haft en 200-procentig sysselsättning med studier och jobb vid sidan om i flera år nu.

Kunde klubben gjort något annorlunda där?

– Nja, jag tror inte det. Idag finns inte de pengarna inom damhockeyn. Men förhoppningsvis blir det bättre snart. Det är lite därför man stretat på så länge, för att breda en väg för framtiden.

Petningen bidragande

Vid sidan om brist i återhämtning ligger den uppmärksammade petningen från Leif Boork och Damkronorna. Något avslutande OS i Sydkorea blev det aldrig.

– Det är klart att landslaget har varit en bidragande orsak. Hade jag haft möjligheten att tävla mot ett till OS hade jag gjort det. Men som sagt, det har varit ett jobbigt år, säger hon.

Eliasson.

Har du fått ett absolut nej, eller ni har inte pratat med varandra?

– Jag har inte pratat med någon utan tagit ett eget beslut. Jag är så långt ifrån diskussionen som det går känns det som och jag orkar inte ge mig in i något. Beslutet ligger i andras händer och det finns inte så mycket mer jag kan göra. Leif Boork har fullt förtroende från förbundet och och han är högst ansvarig.

Trots att karriären är över vill Eliasson inte gå in på några fler detaljer i den historien, i alla fall inte än.

– Jag kanske kommer göra det, eller så lägger jag det helt bakom mig. Men det kommer ut en dokumentär-film veckan efter OS som behandlar det här ämnet ganska mycket. Jag får nog avvakta lite. Men allt stöd jag har fått har gjort mig starkare och väldigt rörd.

Eliasson lyfter fram OS-silvret från Turin 2006 och SM-guldet med Luleå i fjol som karriärens höjdpunkter. Beslutet att ’sätta pinnen i hamsterhjulet’ har hon bävat för länge.

– Man har spelat upp olika scenarion i flera månader och jag har haft ångest för den här dagen. Men jag har tänkt på det ett tag och nu känns det inte jobbigt utan naturligt, säger Eliasson.

Vill blir tränare

Vad händer nu?

– Inte så mycket. Jag ska försöka känna hur det är att ha lite tråkigt och reflektera över den tid som erbjuds. Sedan har jag studier jag vill fokusera på.

Efter ett litet break ser Emma Eliasson sig själv på isen igen.

– Tränare känns aktuellt. Det finns så mycket jag älskar med hockeyn så det kommer jag att fortsätta med.

I en intervju med Sportbladet för två år sedan var Eliassons svar nästan identiskt.

Även då fick hon frågan om hon kanske är en blivande förbundskapten till och med och svarade ”Man har väl i alla fall en bra lön då?”

– Haha, jag minns det. Men det skulle vara häftigt att vara förbundskapten, absolut!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!