”Största målet jag gjort sedan JVM-finalen”

avPer Bjurman

NEW YORK. Avgörandet i JVM-finalen 2012 smäller förstås  fortfarande allra högst.

Men utöver det har Mika Zibanejad inte gjort något mer oförglömligt mål än det han blev sudden death-hjälte med för New York Rangers i Montreal i natt.

– Nej, det är det största sedan dess, helt klart. Otroligt skönt, säger den 24-årige stockholmaren till Sportbladet efter 3-2-segern 

Foto: Ryan Remiorz / TT / NTB Scanpix

New York Rangers har skaffat sig slagläge i slutspelsserien mot Montreal Canadiens – och det framförallt tack vare Mika Zibanejad.

14.22 in i första övertidsperioden i väldiga Bell Centre dök han upp framför Cary Price och stänkte in den avgörande 3-2-pucken.

– Chris Kreider kom loss ute på kanten och drog iväg ett skott, men pucken  studsade på nånting, jag tror en skridsko, och jag hade sökt mig mot kassen och plötsligt kunde jag bara stöta in den, berättar Mika på telefon från Montreal. 

– Egentligen spelar det ju ingen roll vem som gör sådana mål, det viktiga är att vi vinner men ja, det är det största mål jag gjort sedan JVM-finalen 2012. Det var otroligt skönt att se den gå in.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Zibanejads mål mot Ryssland på övertid i JVM-finalen 2012.

Lundqvist: ”Tajt historia igen”

Dessförinnan hade det varit en jämn och hårdför match, med dramatiska momentum-svängningar under resans gång. Canadiens hade ledningen med 1-0 och 2-1 i första perioden – efter ännu ett mål av Jesper Fast, för övrigt – men i mittakten kvitterade Brandy Skjej  och sedan blev det inga mer mål förrän Mikas avgörande. 

– Ja, det blev en tight historia igen, instämmer Henrik Lundqvist när vi når honom.

– De började bäst, men i mitten av andra fick vi fart och i övertiden spelade vi otroligt bra och till slut förtjänade vi segern, tycker jag.

Kan avgöra hemma lördag natt

Nu kan ”Blueshirts” avgöra hela serien hemma på Madison Square Garden natten till söndag.

– Det vill vi förstås, det vore väldigt skönt att avsluta det här så snabbt som möjligt och slippa åka tillbaka till Montreal, säger hjälten Mika.

– Men Canadiens har ett väldigt bra lag så vi har ytterligare en svår uppgift framför oss. Det är inte över ännu.

”Henke” håller med.

– Vi njuter av detta en kväll. Sedan är det bara att börja ladda om, konstaterar han.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM