SHL 2017/2018

PODD-special: Kritisk mot svenska NHL-agenter

avHans Abrahamsson

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Allt fler svenska spelare väljer att åka till Nordamerika.
Många av dem hamnar i AHL. I senaste avsnittet av Hockeystudions podd är Mikael Tellqvist kritisk till hur den svenska agentkåren är uppbyggd.
Svenska agenter saknar helt erfarenhet av hur det är att spela i NHL, menar den förre stormålvakten.

Ytterligare ett avsnitt av Hockeystudions podd är inspelat. Tomas Ros, Mikael Tellqvist och Hans Abrahamsson lägger bland annat fokus på Färjestads drömstart, Rögles succéforward Edwin Hedberg och svenska spelare som misslyckats med att ta en plats i sin NHL-klubb.

Lyssna på podden i spelaren här ovan!

▪▪ Hockeystudion finns även att lyssna på direkt i appar som Acast, iTunes eller andra liknande plattformar.

När det gäller det sistnämnda är Tellqvist kritisk till att i princip ingen svensk agent har erfarenhet av spel i NHL:
– Det är inte jättemånga med NHL-bakgrund. Per Svartvadet har precis börjat som agent och det är i stort sett den enda jag hittar.

Saknar NHL-erfarenhet

Bristen på erfarenhet av spel i världens bästa hockeyliga menar Tellqvist är ett minus när de ska hjälpa unga spelare att fatta rätt beslut.
– Det är svårt för spelarna att få någon feedback från agenterna när agenterna själva inte har spelat i Nordamerika och vem ska de prata med då? menar Tellqvist, som tycker att spelarna måste ta ansvar och prata runt med andra personer:
– Att de inte bara lyssnar och nöjer sig med vad agenterna säger för de har också en agenda.
Tellqvist får också berätta om sina upplevelser från OS-turneringen i Turin 2006 med det svenska lag han bedömer vara det bästa lag han någonsin har spelat med.

ARTIKELN HANDLAR OM