”Innerst inne har jag känt det ett längre tag”

Niklas Kronwall om beskedet att han lägger av

BORLÄNGE. Den aktiva karriären är över.

Men Niklas Kronwall lämnar inte hockeyn.

Han fortsätter som rådgivare åt Detroit Red Wings klubbledning den kommande säsongen.

– Det ska bli jäkligt spännande att vara med och få veta mer om hur den delen av verksamheten fungerar, säger den nyblivne pensionären till Sportbladet.

”Han får ta hur lång tid på sig han vill att ta ett beslut”, gjorde Detroit Red Wings nye general manager Steve Yzerman klart när han i somras fick frågor om han trodde att backveteranen Niklas Kronwall skulle skriva på ett nytt kontrakt eller inte.

Nu är det beslutet alltså taget:

”Kronner” – en av blott fyra svenskar som vunnit både Stanley Cup, OS, VM och SM – avslutar sin gloriösa karriär.

– Svårt att komma fram till? Nja, både och. Det är fortfarande fruktansvärt kul med hockey och jag kommer definitivt att sakna väldigt mycket med att spela. Men innerst inne har jag ett längre tag känt att det är dags att sätta punkt, säger han på telefon från Detroit innan onsdagens officiella presskonferens.

– Var sak har sin tid och nu är det dags för ett nytt kapitel i livet. Mina söner börjar bli äldre, jag vill spendera mer tid med familjen.

”Peaken på allting”

Den 38-årige backbjässen från Järfälla är som sagt en av de mest framgångsrika spelarna i hela den blågula hockeyhistorien och har efter en karriär som bland annat omfattat 15 säsonger och 953 matcher i NHL – plus 109 i slutspelet – många höjdpunkter att se tillbaka på.

– Stanley Cup-vinsten 2008 står förstås ut. Det var liksom ”peaken” på allting, fortsätter han.

– Men att vinna VM och OS var också otroligt, liksom att ta SM-guld med Djurgården. Jag måste verkligen understryka att åren med Djurgården var viktiga, jag får fortfarande gåshud när jag tänker på ett fullsatt Globen under stora matcher. Vi har väldigt speciella fans, det är helt klart.

Helt kommer Niklas nu inte lämna hockeyn. Tvärtom. Han stannar tills vidare i Detroit, där båda sönerna går i skolan, och kommer jobba i en rådgivande roll åt Steve Yzerman och resten av Red Wings ledning.

– Det är ju flera gamla spelare som hoppat på den svängen, bland annat Stevie började väl så själv. Det ska bli jäkligt spännande att vara med och få veta mer om hur den delen av verksamheten fungerar, förklarar han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!