Lehner höll nollan – hyllade laget med pandabild

Vegas kopplade grepp på Canucks

NEW YORK. Robin Lehner inledde den svenska målvaktsmatchen i Stanley Cup-slutspelet med en knockout-seger.

Han höll nollan åt Vegas – medan Jacob Markström blev utbytt efter fem insläppta mål.

– Jag tittade på när grabbarna dominerade ikväll, säger göteborgaren efter 5–0-segern

För första gång sedan 2007, när Henrik Lundqvist och Johan Hedberg möttes i en serie mellan New York Rangers och Atlanta Thrashers, har vi ju en blågul målvaktskamp i Stanley Cup-slutspelet i år.

Robin Lehner och Jacob Markström – som båda varit strålande tidigare – vaktar ju kassarna i Vegas Golden Knights och Vancouver Canucks kvartsfinalsduell.

Första ronden blev dock inte mycket till kraftmätning. Lehner höll alltså nollan, som han häpnadsväckande nog alltid gör mot Vancouver – och ”Markan” blev utbytt i tredje perioden, efter fem baklängesmål.

Men det vore felaktigt att beskriva det som  att den ena svenske burväktaren knäckte den andre. Lehner stoppade för all del 26 skott, men hade en påfallande lugn kväll. Som han själv konstaterar på Twitter – med tillhörande bild på slappande panda i ett träd! – efter slutsignalen:

– Jag tittade på när grabbarna dominerade ikväll.

Det gjorde de i sanning – och Markström befann sig under oavbruten attack, utan mycket till hjälp från medspelarna.

– Men jag måste vara bättre i nästa match, säger den 30-årige gästriken.

Kommer svara

Det måste alla, konstaterar coachen Travis Green.

– Detta var vår sämsta match i slutspelet och ska vi ha en chans att vinna serien krävs att hela laget höjer sig rejält, understryker han.

– Men jag tror på gruppen. Varje gång vi utmanat våra spelare och begärt en bättre insats har de svarat på rätt sätt.

Frågan är om det räcker. Golden Knights såg större, starkare, snabbare och skickligare ut i 60 minuter – och de såg till att Canucks artister, med Elias Pettersson i spetsen, inte fick minsta svängrum.

Inte kunde kanadensarnas provokatör Antoine Roussel hävda sig i det allmänna tjafset på isen heller. Han blev utskåpad av Vegas dito Ryan Reaves – och ställde bara till det för sig själv när han försökte störa Lehner med ett rapp med klubban.

– Jag vill tacka honom för det. Han fick några extra procent ur mig ikväll, så jag hoppas han fortsätter. Han retar bara björnen, säger Robin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!