”Johan har i natt, i stillhet med sin närmaste familj, fått somna in”

Foto: Privat
Johan Håkansson på sjukhuset.
HOCKEY

Cancersjuke HV-supportern Johan Håkansson uppnådde sin dröm.

Att få uppleva ännu ett SM-guld med HV71 och i höstas orkade han även åka ned till Jönköping för att se sitt lag på plats i Kinnarps Arena.

Han kämpade in i det i det sista – men i natt somnade Johan in i sviterna av cancer.

Det finns hockeyfans och så finns det hockeyfans som orkar kämpa lite extra för att stötta, se och följa sitt favoritlag.

Som Johan Håkansson i Sundsvall.

Mardrömmen började i oktober 2015.

Johan Håkansson hade fått en ny arbetsplats, men drog samtidigt på sig en jobbig förkylning med rinnande ögon och nästäppa.

Till slut tog han sig iväg till vårdcentralen för en undersökning.

Där konstaterade läkarna att det var en cancertumör som tryckte på näsa och tårkanalerna i huvudet.

Hela förra hösten gick åt till cellgifter och strålning.

Följde HV 71 så mycket han orkade

I mars hittade läkarna nya canceraktiviteter, bland annat bakom Johans högra öga. Ett hårt slag för Johan och hans familj (sambon Anneli och totalt fem barn).

Eftersom både han och sambon har varit sjukskrivna tog familjen en timeout och all kraft gick till att försöka få 48-åringen frisk.

Samtidigt försökte han följa sitt kära HV71 så mycket som han orkade.

– Jag har konstant huvudvärk sedan i februari i år. För en tid sedan fick vi reda på att man sett något på röntgen av benet runt ögat, troligtvis en ny tumör. Den förra tumören fick jag i juni förra året och läkarna sa åt mig att jag hade fem år kvar att leva. Den besegrade jag. Så nu är nästa match. Jag ger inte upp. Även fast det känns tufft, sa Johan i våras, i samband med SM-slutspelet.

Trots morfin-sprutor var fjärde timme och trots en malande huvudvärk orkade han följa slutspelet och HV:s guldfest.

Fick träffa stora idolen

I höstas valde han också att lägga tid, resurser och energi till att åka ned till Jönköping för att se sitt HV71 på plats en sista gång. Han tog bilen och åkte till Småland med sin sambo Anneli.

Klubbens fans hade samlat in pengar till resan.

Och Johan fick till och med träffa idolen Johan Davidsson inför premiären.

Foto: Johannes Hägglund
Johan Håkansson med stora idolen Johan Davidsson.

– Det har varit lagom jäktigt. Vi hälsade på supporterklubben först, sedan fick jag vila på hotellrummet, annars orkar jag inte hela dagen. Cancern tar på energin. Och nu är vi här, sa Johan, som även fick en signerad tröja och ett signerat lagfoto av Davidsson, i samband med premiären.

– Helt otroligt att han är här, det är ändå 70 mil, sa Johan Davidsson.

”Johan var en kämpe”

2018 började mörkt för Johan och hans familj.

Så här skrev sambon Anneli i bloggen ”FUCKCANCER_JOHAN” i slutet av förra veckan:

– Som en del av er redan vet, så började inte 2018 på bästa sätt. I tisdags kom jag upp till Johan på sjukhuset för att vara med på ronden. Där kom det värsta beskedet vi nånsin kunde få. Det blir ingen cytostatika. Johan är inte tillräckligt pigg. Han har några veckor, kanske nån månad kvar att leva. Känns som vi lever i en mardröm, där allt, precis allt går åt fel håll! Det går inte att beskriva den maktlöshet man känner, det är så overkligt alltihopa.

Nu kommer beskedet att Johan Håkansson har gått bort.

– Johan har i natt, i stillhet med sin närmaste familj, fått somna in. De har i stillhet fått ta farväl av sin livspartner & pappa, skriver Weronica Wera Enström i en facebook-grupp som följt och stöttat familjen Håkansson under sista åren.

– Johan var en kämpe. Vi hade mycket att prata om när vi träffades i höstas. En fantastisk person. De som varit runt honom har stöttat honom enormt, säger Johan Davidsson efter att han fått dödsbeskedet under måndagen.

Johan Håkansson blev 48 år och efterlämnar sambon Anneli och fem barn.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71

Cancer