Hörnqvist hattrickhjälte: ”Vet inte vad som hände”

Av: Per Bjurman, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Patric Hörnqvist slog ett fantastiskt klubbrekord för Pittsburgh Penguins i natt.

Med tre mål inom loppet av två minuter 47 sekunder i tredje perioden mot Colorado stod han för tidernas snabbaste hattrick i västra Pennsylvania.

– Det är ju en samling hyggliga stjärnor som spelat här genom åren, så det är roligt att kunna ta sig in i historieböckerna med en sådan notering, säger matchhjälten till Sportbladet efter det som tack vare honom blev en 6-3-seger.

Jo, några av hockeyhistoriens allra största har varit Pittsburg-pingviner genom åren.

Till exempel Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Ron Francis, Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Phil Kessel.

Men ingen av dem har någonsin gjort tre mål i så snabb följd som Patric Hörnqvist i tredje perioden i nattens hemmamatch mot Colorado Avalanche.

1 av 2 | Foto: Gene J. Puskar / TT

06.11 vräkte han, under ett powerplay, in en typisk Hörnqvist-puck efter sedvanligt stångande i målgården. 07.32 fick han pucken i högra tekningscirkeln efter en Evgeni Malkin-brytning och dammade in ett rungande skott. Och 08.58 fick han tag i en förlupen puck precis innanför blålinjen, svepte iväg den – och ögonblicket senare regnade kepsarna över PPG Paints-isen.

– Ja, jag vet inte vad som hände. Det var väl ett riktigt mål och två turmål. Men det kändes plötsligt som att allt gick in och då börjar man skjuta hela tiden, säger den 31-årige stockholmaren med ett lätt skratt när vi når honom efteråt.

”Bästa på hela säsongen”

Han fortsätter:

– Naturligtvis känns det roligt att det handlade om ett klubbrekord. Det är som sagt en samling hyggliga stjärnor som spelat här genom åren och att jag, som svensk, ändå får ta mig in i historieböckerna med en sådan notering…ja, det är speciellt.

Det handlade dessutom om tre synnerligen viktiga mål. Det stod nämligen 3-3 när ”Bengan”, som också svarade för en assist i matchen, inledde sin blitz – efter att Avalanche hämtat in 0-3-underläge i andra perioden.

– Ja, verkligen, fortsätter segerhjälten. 

– Första perioden var en av våra bästa på hela säsongen. Vi gjorde allt rätt. Sedan vände det totalt i andra och de började spela ut oss. Så att sedan få in de målen så snabbt i tredje var fantastiskt.

Ekman: ”Otroligt!”

Hörnqvists hattrick tog inte mer än 2 minuter och 47 sekunder – vilket är 1 minut och 20 sekunder snabbare än landsmannen Nils Ekman som 2006 slog till med ett hattrick på 4 minuter och 10 sekunder.

– Välförtjänt! Kul när det är en kille man känner. Jag kommer höra av mig till honom och säga grattis. Vilken otrolig prestation, säger Ekman till Sportbladet.

Marcus Pettersson, som trejdades från Anaheim till Pittsburgh så sent som i måndags, gjorde sin första match för nya klubben och klarade sig utmärkt. Han spelade närapå 14 minuter, var plus 1 och hade ett skott på mål.

Carl Söderberg gjorde ett av Colorados mål och Gabriel Landeskog bidrog med en assist.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE