Upp, ner, upp nu åker gåtan HV ut

HOCKEY

Djurgården kan bli den stora överraskningen

Årets mysterium HV 71 har tagit sig till slutspel – och har fyra raka segrar – men räcker det mot Djurgården?

Nej, jag tror inte det.

Frågetecknen är för många.

Många tippade att HV 71 skulle vara med och utmana Färjestad och Frölunda om SM-guldet, men det var innan elitserien drog igång – och efter lagets strålande inledning på säsongen.

Sedan hände någonting.

HV 71 har ett av seriens bästa lag på papperet, men tränaren Harald Lückner har inte lyckats förvalta sina svenska och finska landslagspjäser under vintern. Det var många som höjde på ögonbrynen när klubbledningen sparkade andretränaren Arto Ruotanen och ersatte honom med Fredrik Stillman och behöll Lückner.

Harald Lückner gick också i taket. Allt påminde lite om Linköping.

I dag säger han och alla andra i HV 71 att de lagt bråket – som delvis förts i media – bakom sig, men jag är inte alls säker på att det finns den harmoni, det sug och den viljan i laget för att ta Djurgården. Dessutom kan spelarna vara lite nöjda efter att ha räddad laget till slutspel och undvikit totalfiasko.

Djurgården utan press

Djurgården spelar utan press i slutspelet, men fjärdeplatsen i tabellen ljuger. Laget var uselt under hösten och låg i bottenträsket efter tio omgångar. Det gick så långt att Niklas Wikegård blev ifrågasatt som tränare, men det blev bättre och räknar man bort den tunga inledningen är laget inte långt efter topplagen – och i mångas ögon finallagen – Frölunda och Färjestad. Dessutom har Djurgården stor slutspelsrutin och en fenomenal målvakt i Joaquin Gage, som är tillbaka till första kvartsfinalen efter sin avstängning.

Vad vill jag säga då?

Årets överraskning

Ja, jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Djurgården blir årets stora överraskning i slutspelet och vinner kvarten mot HV 71 klart. Sedan kan det bära långt för Niklas Wikgårds gäng, som innehåller många individuellt skickliga spelare, men framförallt är ett kollektiv med en enormt stor arbetskapacitet.

Hur som helst är det två av elitseriens formstarkaste lag som ställs mot varandra med start på lördag. HV 71 har tagit elva av tolv poäng på slutet och Djurgården tio av tolv. Lagen har mötts fyra gånger den här säsongen och det har blivit två segrar vardera. Låt vara att HV 71 vunnit en i förlängning och Djurgården en efter straffar, men psykologiskt står det lika om man tittar på den statistiken.

En seger är alltid en seger.

Tror att Niklas Wikegård ändå jublar i det tysta för alternativet för HV 71 hade varit att få möta Luleå, som laget haft svårt för den här säsongen. Inte en seger på fyra matcher och Djurgårdens frejdiga ishockey passar dåligt mot Luleå.

Ska HV 71 ha någon som helst chans krävs det att landslagsspelare som Stefan Liv och Johan Davidsson spelar exakt så bra som de kan i sina bästa stunder. Dessutom måste de finska stjärnorna höja sig och turbulensen – så klart – glömmas.

Men som sagt, jag är tveksam.

Även om jag inte är säker.

Djurgården

HV 71

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM