Tonåringarna tog över - då rök publikrekordet

Publicerad:
Uppdaterad:

Kim Martín, 16: Jag hoppas kunna inspirera framtida talanger

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
Tre Kronors succémålvakt, Kim Martín, fick skriva autografer åt de väntande fansen i Globen i går. Martín bidrog i högsta grad till att Sverige besegrade Finland med 3-1, inför rekordpubliken 3 471 personer.

I går tog damhockeyn över Globen för första gången.

Och den stora idolen briljerade inför ny rekordpublik.

- Jag hoppas kunna inspirera framtida talanger, säger målvakten Kim Martín.

Den tredje raka hockeylandskampen mot Finland var stor på många sätt. Det var första gången för tjejerna i Globen, det tidigare publikrekordet för svensk damhockey rök all världens väg, och för många unga besökare var det första gången man fick se sina kvinnliga hockeyidoler på nära håll.

I ledning - tacka Kim för det

En av dem - den mest populära - briljerade om och om igen. 16-åriga målvakten Kim Martín hade det svettigt större delen av matchen. Mycket tack vare henne kunde svenskorna gå till omklädningsrummet med en 2-1-ledning, trots 7-15 i skott till Finland efter den första perioden.

- Det är alltid kul att få något att göra. Då är det är lättare att stå, säger Martín som slog igenom vid Salt Lake-OS där laget vann bronsmatchen mot just Finland.

Chansade högt på straffen

I den andra perioden plockade hon en straff.

- Hon (Rikka Välilä) fick lägga en straff på mig i förra matchen också som jag räddade. Inför den här matchen sa Evelina Samuelsson till mig att hon skulle lägga den högt så jag chansade på det.

I slutet av perioden fastställde Gunilla Andersson slutresultatet i power play. Segern är den tredje mot Finland på lika många dagar. Betydelsefulla resultat som stärker det svenska självförtroendet inför VM i Kina om två månader.

- Vi spelade otroligt bra. Det är sådan kämpaglöd i det här laget, alla ger allt för varandra och vi älskar att vinna.

- Det känns extra kul när så många kommer och kollar. Äntligen har vi fått respekt, säger Martín.

"Det kan ju svänga"

3471 besökare kom för att se Martín och hennes landslagskollegor. Efteråt gick spelarna ut och mötte fansen i en av globens foajéer. Martíns ankomst orsakade hysteri bland autografjägarna.

- Det är jättekul men samtidigt vet jag att populariteten kan svänga, precis som för Salo i OS. Men jag hoppas kunna inspirera framtida talanger. Alla tjejer ska veta att det bara är att komma och testa ishockey. På med grejerna och kör, bara!

Johanna Garå

Publicerad: