Galet bra Crosby

HOCKEY

22 poängmatcher i rad

DETROIT. Sidney Crosby är i sitt livs form.

I natt, mot Florida, gjorde Pittsburghs superstjärna poäng för 22:a matchen i rad.

– Men vi kunde alla ha spelat bättre ikväll. Vi tänkte lite för mycket på att vi ska möta Washington i morgon, säger han efter 5-2-segern.

Foto: Sidney Crosby på knä - men hetast i NHL. Han har gjort poäng i 22 matcher i rad.

Han har kallats världens bäste hockeyspelare i flera säsonger, men frågan är om Sidney Crosby någonsin presterat på samma nivå som just nu.

– Jag har spelat med i flera år och nej, jag har aldrig sett honom bättre, sa backen Brooks Orpik så sent som förra veckan.

Statistiken ger honom rätt.

Elva poängs ledning

”Sid” har gjort poäng i 22 matcher i rad och leder NHL:s poängliga fullständigt överlägset; det är nu elva poäng ner till tvåan Steven Stamkos.

Den senaste noteringen kom alltså i form av ett mål mot Florida i natt.

Men trots det, och trots den komfortabla 5-2-segern, är superstjärnan lätt missnöjd efteråt.

– De två sista perioderna var inget vidare. Vi hade ledningen men kunde gjort ett bättre jobb. Förmodligen tänkte vi för mycket på imorgon, säger han till nhl.com.

I morgon, ja.

Då – alltså kommande natt, med svenska ögon sett – är det dags för det första av säsongens fyra möten mellan ärkerivalerna Pittsburgh och Washington.

Det är, i alla fall på papperet, det mest exalterande grundserien har ett erbjuda.

– Och jag tror att vi i hemlighet höll igen en smula med vetskapen om att den matchen väntar. Därför fick Florida komma närmare än de borde fått, menar Crosby.

29 matcher från Gretzky

Som med siffran 22 noterat Dany Heatleys poängsvit från 2005 – den hittills bästa sekvensen sedan lockout-säsongen för fem år sedan.

Näst i tur står Mats Sundins notering på 30 matcher från säsongen 1992-1993.

Till alla tiders rekord är det dock en bit. Säsongen 1983-84 gjorde Wayne Gretzky – vem annars – poäng i 51 matcher i rad. Ska Crosby slå den sviten får han hålla på till början av mars...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL