Doldisen blev matchhjälte

Publicerad:
Uppdaterad:

Knolds hattrick sänkte SSK: Helt fantastiskt...

Förhandssnacket har mest kretsat kring Linköpings finnar.

Men i går var det norskt som gällde i Stångebrohallen.

Martin Knold, 27, sänkte Södertälje med sitt hattrick.

SUPERGUTTEN Martin Knold gratuleras av Andreas Pihl efter 1-0-målet. Den norske landslagsmannen gjorde sedan ytterligare två mål för Linköping.
Foto: scanpix
SUPERGUTTEN Martin Knold gratuleras av Andreas Pihl efter 1-0-målet. Den norske landslagsmannen gjorde sedan ytterligare två mål för Linköping.

- Helt fantastiskt, tre mål i en och samma match, det har nog inte hänt sedan jag spelade hemma på gatan i Fredrikstad, skrattade matchhjälten med 40 norska landskamper på meritlistan.

Knold är backen som sällan får de stora rubrikerna. Han är den lojale lagspelaren som alltid jobbar och oftast gör det han ska på isen.

I går blev han plötsligt mannen på allas läppar i hockeytokiga Linköping efter sina tre mål, varav två var helt avgörande för matchutgången.

Slog till efter 3 min

1-0 satte han redan efter tre minuter. Delikat framspelad av Mikko Peltola hade Knold bara att fullfölja.

De två sista målen var kanske inte lika snygga, men desto viktigare.

Linköping hade, trots ett stort spelövertag svårt att få till det framför mål och såg ut att ha tappat matchen när Knold satte full fart framåt med fem minuter kvar av ordinarie speltid.

- Per Eklund gav mig en underbar framspelning, det var bara att slå till, sa Knold anspråkslöst.

Målet betydde 3-4 och gav LHC ny kontakt och nytt hopp.

Kvitteringen till 4-4 forcerade han in mer eller mindre på egen hand från nära håll.

- Det är bland annat det som är Martins stora styrka, att läsa spelet, fylla på framåt och hinna fram före sin forward, berömde Linköpingstränaren Roger Melin.

Vägrade vika ner sig

Och Knold var sitt lags klart bäste den här dagen. Han kämpade och slet och var den som allra bäst personifierade Linköpings glöd och ovilja att vika ned sig.

För även om laget uppträdde skärrat och ostrukturerat - främst i den andra perioden - finns det en helt annan organisation och stabilitet den här säsongen.

- I år vet alla sina roller på ett helt annat sätt än vad som varit fallet tidigare. Det känns tryggare helt enkelt, menade Martin Knold som nu kan njuta av fem poäng av sex möjliga under elitserieupptakten.

Det hade han inte vågat hoppas för en vecka sedan.

Har gjort 40 landskamper för Norge

Peter Ström (sport@aftonbladet.se)

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN