Livstidsavstängd från OS – sänkte Sverige

HOCKEY

Ryssland besegrade Sverige med 4–1 i femnationsturneringen i Finland.

Med i laget fanns tre av de sex från OS nu livstidsavstängda spelarna.

– Budet till tjejerna att vi inte ska fundera så mycket på det, säger Leif Boork till Sportbladet.

Under tisdagen meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) att de stänger av sex ryska ishockeyspelare som en del av Oswaldkommissionens utredningar.

Inna Djubanok, Jekaterina Lebedjeva, Jekaterina Pasjkevitj, Anna Sjibanova, Jekaterina Smolentseva och Galina Skiba är alla numera livstidsavstängda från OS-deltagande.

När Sverige idag mötte Ryssland i femnationsturneringen fanns Inna Djubanok, Anna Sjibanova och Galina Skiba med i laget.

Sverige tröttkörda

Och det var den sistnämnda som drog ner jalusierna för det svenska laget när hon satte 3–0 i slutet av den första perioden.

Ett tröttkört Sverige, som vann mot Tyskland igår, orkade sedan inte resa sig. Hanna Olsson gjorde det enda målet i förlustmatchen, 4–1.

– Vi var inte helt fräscha idag, framförallt tekniskt där vi tappar lite många puckar. Några av våra spelare spelade två och tre matcher den gångna helgen i seriespelet och var slitna. Jag tyckte man såg det idag, vi var lite märkta av det, summerade Leif Boork.

”Klart det varit snack”

Hur ser förbundskaptenen då på att Ryssland spelade med OS-avstängda spelare och att det ryska landslaget diskvalificerats från OS-turneringen i Sotji.

– Vi har diskuterat det. Olof Östblom (tävlingschef för Svenska Ishockeyförbundet) har redogjort läget med tjejerna och oss ledare. Budet till tjejerna är att vi inte ska fundera så mycket på det. Det är klart det varit snack, men vi fokuserar på vårt.

Vad tror du avstängningarna kan ha för påverkan på det ryska landslaget under OS?

– Jag tycker de att de har ett bra lag och tror det till och med kan göra de bättre på kort sikt och tagga dem att komma igen. Som Ilya Kovaltjuk sa att de är dom mot världen nu. Det kommer nog göra gott för lagandan och de kommer bli en svår motståndare.
– Blir hela landslaget avstängda från OS finns det ju ranking som spelar roll också då kan vi bli bland de fyra bästa och få en betydligt enklare resa. Men som sagt, det är bara spekulationer, vi ska inte fundera så mycket.

Femnationsturneringen går nu vidare för Sverige som på i morgon ställs mot Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM