Så står sig lagen i kvalserien till hockeyallsvenskan

avMikael Mjörnberg

Publicerad:
Uppdaterad:

På torsdag smäller det! Kvalserien drar igång och här följer Mjörnbergs stora genomgång av lagen som tävlar om platserna i hockeyallsvenskan.

Nyckelspelarna, poängkungarna och lagens allsvenska chans i procent.

Mikael Mjörnberg är frilansande expert och har bevakat hockeyettan sedan 2009.

En gång om året, på våren, tar minst ett lag klivet från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan efter en lyckad kvalserie.

Så har det sett ut sedan säsongen 10/11 som var senast båda de allsvenska lagen klarade sig kvar via kvalserien. Då var det Troja/Ljungby och Tingsryd som lyckades med det Vita Hästen och Almtuna nu ska försöka åstadkomma.

Men utmanarna från Hockeyettan har stora möjligheter att avancera. I år igen.

RANKNINGEN

6. Tranås

Kommentar: En ganska muskulös och stor backsida framför en aningen mindre men oerhört ettrig och intensiv forwardssida har visat sig vara en framgångsfaktor för Tranås den här säsongen. Efter några säsonger med mediokra resultat fick sportchefen Stefan Fransson nog och tänkte om. Han behöll en stark stomme som varit i klubben länge, men såg sedan till att komplettera den med karaktärsstarka spelare och tillsatte en ung, spännande tränare i Karl Helmersson att leda dem. Utöver det har vattenbärande spelare som exempelvis Ivar Arnesson och Max Rapp växt flera storlekar och kompletterat de mer etablerade poängmakarna på ett imponerande sätt. Kvalserieavancemanget är en välförtjänt framgång för en klubb som identifierade sina brister och såg till att bli bättre. Men i kvalserien är Tranås naturligtvis mest med för att se och lära.

Nyckelspelare: Fredrik Lindström - Den gänglige backen har varit på gränsen till allsvensk länge och bär ett oerhört stort ansvar i Tranås. Så väl offensivt som defensivt. Avancerar förmodligen uppåt efter säsongen oavsett hur det går för Tranås.

Poängkung: Eric Gustafsson - Den lille ettrige anfallaren har aldrig representerat någon annan klubb än Tranås och visar säsong efter säsong upp imponerande offensiva siffror. Det är högst troligt att han fortsätter glöda för moderklubben.

Så stor är den allsvenska chansen: 10%

5. Hudiksvall

Kommentar: Trots att det pumpats in ansenliga summor, skapats riktigt bra förutsättningar och värvats oerhört kompetenta spelare har Hudiksvall varit ett loserlag. Ett gäng stjärnor som ständigt vikt ner sig när det börjar gälla och tvingats gå på tidig semester. Den stämpeln har tvättats bort fullständigt i år. Kanske mycket på grund av att organisationen vid sidan har börjat komma ikapp det sportsliga på isen. För efter år av rock'n'roll och amatörmässig high chaparall har det varit lugnt och tryggt vid sidan av i år. Laget, som är byggt kring en solid defensiv med ettans bästa målvakt och en namnstark backsida, vann i stort sett allt grundserien, hade lite större problem i Allettan men har rest sig stort i playoff. Finns orken att ladda om efter att äntligen ha nått en framgång i playoff kan Hudiksvall bli farliga. För spets finns ju, betänk bara namn som Henrik Marklund, Sebastian Manberg, Sebastian Fakt och Conny Strömberg, men i grund och botten kan Glada Hudik känna sig nöjda bara med att ha avancerat hit.

Nyckelspelare: Magnus Åkerlund - Den rutinerade burväktaren har spelat kval förr och var bland annat med och spelade upp Sundsvall i stort sett på egen hand för några år sedan. Är han på topp har Hudiksvall chansen, är han det inte lär de sladda i botten.

Poängkung: Conny Strömberg - Laget har andra forwards som är bättre och potenta backar (Erik Flood och Henrik Nordin) som gör poäng. Men Conny är Conny, han styr powerplay och poängen kommer ramla in.

Så stor är den allsvenska chansen: 20%

4. Boden

Kommentar: Inget lag i kvalserien har ett så utpräglat sätt att spela och en så tydlig idé om vad de vill åstadkomma som Boden. De vill vara så jobbiga det bara går för motståndarna och när de är som bäst spelar de exakt på den berömda gränsen. Det är ingen slump att Boden är det gäng i Hockeyettan som spelat flest matcher med uppretade känslor och smockor i luften den här säsongen om vi säger så. Men det har gjort dem framgångsrika och det gör dem till en extremt jobbig motståndare. Hemma i Björknäshallen lär många poäng plockas. Motståndarna har en lång resa dit, det är fullständig hockeyfeber i staden och publiken kommer vara minst lika taggad som det jobbiga laget på isen. Och så lägger ni ett svinjobbigt motståndarlag på det. Vad som ofta glöms bort i sammanhanget är dessutom att Boden vid sidan av det intensivt jobbiga också är ett skickligt hockeylag med många kompetenta lirare. Frågetecken dock för hur många poäng de kommer mäkta med att ta på bortaplan i den hårt resepräglade kvalserien.

Nyckelspelare: Tommy Wargh - Rutin är viktig i kvalsammanhang och det har den 32-årige backen i massor. Han har dessutom klivit fram som en stor nyckelfigur under Bodens succéresa, så väl med viktiga mål som pondusfyllt spel.

Poängkung: Jesper Ylivainio - Den unge liraren har klivit fram som en sylvass poängproducent på ettannivå den här säsongen. Trots, eller kanske på grund av, sin relativa litenhet har han gjort det till en konstform att lura skjortan av motståndarna.

Så stor är den allsvenska chansen: 30%

3. Almtuna

Kommentar: Hur kunde det bli så här? Siktet var ställt betydligt mycket högre än att tvingas kvala för existensen i Hockeyallsvenskan och är det något gäng som är i chock över att det blivit som det blivit när kvalet inleds är det Almtuna. Mäktigare drakar än så (hej Västerås!) har fallit av att abrupt tvingas kvala när självbilden varit inställd på något helt annat. Men Almtuna har inte levererat och trots en fixstjärna som Tony Mårtensson i truppen har det varit rakt igenom grått den här säsongen. En märklig tränarrockad och ett ideligt hattande med målvakterna (till kvalet måste väl Arvid Ljung väljas som solklar förstekeeper?) gör knappast heller att Almtuna framstår som särskilt stabilt. På papperet förfogar Uppsala-gänget över den bästa truppen i kvalserien, gubbe för gubbe är det omöjligt att snacka bort. Men klarar de att leverera nu när den hockeyallsvenska existensen står på spel?

Nyckelspelare: Tony Mårtensson - Förutsägbart val förstås. Men den rutinerade, spelintelligente lagpappan måste vara som bäst i kvalserien och leda sitt stukade gäng tillbaka till Hockeyallsvenskan.

Poängkung: Viktor Hertzberg - Han har verkligen presenterat sig som en vass allsvensk målskytt den här säsongen och vet vad som krävs i en kvalserie. Han har spelat den flera gånger förr, då med Sundsvall.

Så stor är den allsvenska chansen: 40%

2. Vita Hästen

Kommentar: Ishockey är en lagsport, men när det handlar om Vita Hästen och föreningens öde i årets kvalserie ligger ansvaret att ordna det här på några få man. Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson är lagets ryggrad. De har klubbhjärtat, de har skillsen och det är de som måste plocka upp resterande medpassagerare på sina axlar. Daniel Josefsson och Mattias Beck har förvisso rutinen, men som helhet är laget alldeles för grått för att klara sig kvar om inte de kulturbärande spetsarna levererar. Det är dock högst sannolikt att nämnda nyckelpjäser kliver fram nu. Intressant också att se vad Sune Bergman kan åstadkomma i båset. Ett tränarskifte var ett måste för att ge laget en förutsättning att lyckas.

Nyckelspelare: Marcus Eriksson - Ingen spelare är bättre än Eriksson i Vita Hästen, knappt någon kan mäta sig med hans klubbhjärta, han är dessutom en sylvass poänggaranti.

Poängkung: Marcus Eriksson - Det är Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson som ska greja det här, de kommer att göra en hel del poäng.

Så stor är den allsvenska chansen: 50%

1. Kristianstad

Kommentar: Medan övriga tre Hockeyettan-lag i kvalserien är noviser i sammanhanget har Kristianstad varit med och nosat på allsvenskan i flera säsonger nu. Det talar för att de kan ha goda möjligheter att avancera den här våren. För att laget har både spets och rutin råder det ingen tvekan om. Joel Gistedt, Victor Löfstedt, Robin Sterner, Fredrik Hansson och Fredrik Lindblom är bara några nyckelpjäser som bör nämnas. Malte Sjögren och Viktor Wahldén gör ett stort och nyttigt jobb lite mer i det tysta. Laget har dessutom visat stor mental styrka genom att helt opåverkade av den ekonomiska kristornado med överhängande konkurshot som plöjt fram genom föreningen vid sidan av isen fortsätta att leverera resultat och nå framgång. Moralen tycks vara väldigt stark i Mikael Gath och Andreas Liljas manskap och det är så klart av betydande vikt i en nervig kvalserie.

Nyckelspelare: Fredrik Hansson - Den rutinerade trollkarlen har fortsatt att vara Kristianstad trogen trots att han egentligen är överkvalificerad för spel i Hockeyettan. Nu får han en ny chans att leda laget till Hockeyallsvenskan.

Poängkung: Johan Lundgren - 23-åringen har haft ett stort genombrott som målskytt den här säsongen och sköt bland annat tre mål i den avgörande playoff 3-fighten mot Vimmerby. Spelar dessutom i bästa tänkbara omgivning.

Så stor är den allsvenska chansen: 50%

Sporbladet sänder hela kvalserien exklusivt för alla Plus Premium-kunder.

Publicerad: