Mats Sundin hyllad - mitt under perioden

HOCKEY

”Är som att komma hem”

NEW YORK. Mats Sundin var på plats och hyllades med en stående ovation av sina gamla fans i Air Canada Center i natt.

Det inspirerade Jonas Gustavsson och hans lagkamrater i Maple Leafs till så lysande spel att de lyckades slå självaste Pittsburgh.

– ”Sudden” är en av de absolut största här, så att se honom här är verkligen häftigt, säger ”Monstret” till Sportbladet efter 4-3-segern.

Som Sportbladet redan kunnat avslöja kommer Toronto Maple Leafs att hylla Mats Sundin genom att hissa hans gamla tröjnummer i taket i februari nästa år.

Men redan i natt var den legendarisk svensken alltså tillbaka i Air Canada Center – för första gången sedan besöket med Vancouver Canucks vintern 2009.

– Otroligt roligt att få känna på den här atmosfären igen. Det är som att komma hem, jag lämnade mycket här, säger ”Sudden” till Toronto Sun.

Slog Pittsburgh

Känslorna hos de fans som fanns på plats var ömsesidiga. En bit in i första perioden förärades den gamle lagkaptenen en lång, standning ovation.

– Det var riktigt stort, säger målvakten Jonas Gustavsson till Sportbladet.

Ja, så stort att Jonnas och hans lagkamrater inspirerades till en formidabel insats och slog Pittsburgh – ligans bästa lag under säsongsöppningen – med 4-3.

– Ja, han är en av de största som spelat här och det var första gången han var tillbaka sedan jag kom hit, så det kändes riktigt häftigt, bekräftar ”Monstret”.

–  Jag tycker vi var minst lika bra som dem och vann rättvist. Vi kunde definitivt ha gjort fler mål.

”Var nog min bästa match”

Det kunde Penguins också, men Gustavsson svarade själv för en ny toppeninsats och tog 34 skott.

– Ja, det kändes bra. Det här var nog min bästa match hittills i år, säger han.

Toronto har nu vunnit sju av tio matcher och ligger bara tre poäng efter just Pittsburgh i den östra tabellen – med tre matcher mindre spelade.

Det börjar kanske bli dags att det klassiska laget från Ontario på allvar...

– Det är tidigt på säsongen ännu, men vi har onekligen fått en riktigt bra start, menar ”Monstret”.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL