Läkarna räddade livet på svenske hockeytalangen

HOCKEY

”Jag är tacksam att jag lever”

Foto: Jimmy Wixtröm
William Wallén.

William Wallén, 17, riskerade att avlida i rinken och möta samma tragiska öde som Alexej Tjerepanov.

Men tack vare duktiga läkare överlevde den svenska supertalangen.

– Jag är tacksam att jag lever, säger han till sportbladet.se.

William Wallén – son till spelaragenten Peter Wallén – utsågs förra året till tv-puckens bästa forward och rankas som en av Sveriges största hockeytalanger. Inför den här säsongen lämnade han Djurgårdens juniorverksamhet för spel i St. Michaels Majors Mississauga i OHL.

I slutskedet av hans fjärde match för klubben, i mötet med Peterborough den 3 oktober, fick William plötsligt massiv huvudvärk i kombination med kräkningar.

”Plötsligt small det till”

Lagets doktor insåg snabbt faran och tillkallade ambulans. Det snabba beslutet tillsammans med att laget hade hemmamatch och nära till specialiserat sjukhus, räddade med största säkerhet livet på William, då läkarna upptäckte en allvarlig hjärnblödning.

– Jag satt på bänken och plötsligt small det till i huvudet, jag har aldrig känt någon liknande smärta, berättar William för sportbladet.se.

– Jag kommer inte ihåg speciellt mycket, bara att jag hade väldigt ont.

”Huvudet bultade”

Hjärnblödningen har ingen anknytning till vare sig ”smäll mot huvudet” eller ”idrottande på elitnivå” utan är av ren genetisk karaktär och kunde lika gärna ha inträffat hemma i tv-soffan.

Men Williams väntan på operation var hemsk.

– Huvudet bultade i två dagar, hela tiden. Men nu, efter operationerna, känns det bättre.

Nästan två veckor har gått sedan olyckan.

Lider med Tjerepanov

William har genomgått två operationer (endovascular repair of aneurysm), vilket innebär att läkarna gått in via ljumsken och därifrån upp i hjärnan och lagat den brustna venen.

För bara några dagar sedan avled ryska supertalangen Alexej Tjerepanov efter att ha segnat ner mitt under en match. William inser att han kunde ha gått samma tragiska öde till mötes och är tacksam för att han överlevde, men lider med Tjerepanov och hans anhöriga.

– Det var fruktansvärt att läsa om det, jättetråkigt att det hände.

William mår efter omständigheterna bra och specialistläkaren Doktor Russo på Trillium Health Care hyser stor förhoppning om att William ska bli fullt frisk och förhoppningsvis få lämna sjukhuset inom kort.

”Vill fortsätta”

Men det är osäkert om det blir en fortsatt ishockeykarriär. Först ska William vinna sitt livs tuffaste match.

– Läkarna har sagt att det inte finns några hinder för att han ska komma tillbaka och spela ishockey, men om det blir så får vi se. Nu ska vi ta oss igenom de första stegen, säger pappa Peter.

– Jag känner mig bra nu. Min tanke är att fortsätta spela ishockey, inget snack om saken, säger William själv.