Skellefteås passning till Färjestad: ”Gäller att hänga med”

SKELLEFTEÅ. Hardy Nilsson & Co chockade motståndarna med ursinniga matchinledningar på hemmaplan när Skellefteå tog sin första SM-titel.

36 år senare är det på väg att ge ett nytt guldfirande i Västerbotten.

– Det lever kvar och det är perfekt för oss, säger assisterande tränaren Stefan Klockare.

Skellefteå stormar mot sitt andra raka guld och kan i dag skaffa sig matchboll i SM-finalen mot Färjestad genom en hemmaseger.

Den regerande mästaren har bara förlorat två matcher i slutspelet och vunnit allt på hemmaplan. Och ännu mer imponerande: i fyra av sju hemmamatcher har de haft ledningen med två mål eller fler efter den första perioden.

Men det här med chockstarter är inget nytt i Skellefteå. Redan när klubben tog sitt första SM-guld 1978 var de kända för att starta matcherna i Skellefteå Isstadion i ett hiskeligt tempo. Sedan dess har Skellefteå hunnit med en 16 år lång period utanför SHL (dåvarande elitserien) och byggt upp ett nytt storlag igen, men matchinledningarna på hemmaplan har varit samma.

”Det har hängt med”

Skellefteås assisterande tränare, Stefan Klockare, har koll på historiken.

– Det är sedan många år tillbaka och det har hängt med. Det var väl på 70-talet med Hardy Nilsson och deras generation som det började. Vi är duktiga på att åka skridskor och då är det lika bra att sätta i gång från början, säger Stefan Klockare.

I dag har Skellefteå inga andra planer än en ny anstormning.

– Vi vill ju komma ut hårt direkt och speciellt med publikstödet vi har så ger det också extra energi, säger Oskar Sundqvist och skickar en passning till Färjestad:

– Vi har kommit ut starkt i alla perioder, speciellt på hemmaplan. Det gäller för dem att hänga med, annars kan det bli jobbigt.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN