Läck: ”Det fanns ingen tvekan alls”

Läck debuterar i Tre Kronor – och Fasth tackar nej

NEW YORK. Eddie Läck tvekade inte sekund när han fick förfrågan om att spela VM för Tre Kronor.

– Nej, verkligen inte. Jag har alltid drömt om att få dra på mig landslagströjan. Det ska bli jättekul, säger Vancouver-keepern till Sportbladet.

Eddie Läck ser fram emot att fortsätta säsongen i Tre Kronor.
Eddie Läck ser fram emot att fortsätta säsongen i Tre Kronor.

Pär Mårts och hans medarbetare har, kanske inte helt oväntat efter en lång säsong som inkluderat ett OS, haft aningen svårt att locka utslagna NHL-proffs till VM i Minsk nästa månad, men några finns det som är sugna på att hjälpa Tre Kronor att försvara sitt guld.

Calgarys Mikael Backlund tackade ja tidigare i veckan – och under natten blev det, som Sportbladet kunde avslöja, klart att Vancouver-målvakten Eddie Läck kommer också.

Och för den gladlynte 26-åringen från Norrtälje var det aldrig aktuellt att säga något annat än ”ja” när Mårts hörde av sig.

– Nej, det fanns ingen tvekan alls. Jag har alltid drömt om att få dra på mig landslagströjan och blev väldigt glad när de hörde av sig. Det ska bli jättekul, säger han när vi når honom i hemmet i Vancouver.

”Väldigt speciellt år”

Det har varit en minst sagt händelserik säsong för Eddie, som spelade för Leksand och Brynäs innan han 2010 åkte över till Nordamerika. Efter några år i AHL startade han som ”back-up” åt superstjärnan Roberto Luongo, men när den senare till allmän chock trejdades till Florida Panthers i mars blev han plötsligt förstemålis i NHL – och nu ska han alltså begå landslagsdebut.

– Det har varit ett väldigt speciellt år, mycket har hänt som man inte hade kunnat föreställa sig före säsongen. Naturligtvis har det varit kul att få spela så mycket, men det svider fortfarande lite att vi missade slutspelet, säger han och fortsätter:

– Desto roligare känns det att jag ska spela VM. Nu kan man fokusera på det istället för att tänka på säsongen här borta.

Med på förturnering

Resan mot VM börjar förmodligen redan nästa helg.

– Eftersom jag inte kommer tillbaka hit efter VM ska vi gå igenom mitt sommarprogram nu i veckan, men sedan kommer jag, klargör Tre Kronor-debutanten.

– Jag ska vara på med förturneringen i Stockholm, Sweden Hockey Games, är det tänkt. Det blir också väldigt roligt, med vänner och familj på läktarna.

Fasth: ”Tråkigt tacka nej”

För Viktor Fasth är situationen dock en annan. Oilers-målvakten har sedan han blev trejdad från Anaheim till Edmonton i början på mars, varit borta från familjen ändra fram till nu.

– Det känns jäkligt tråkigt att behöva tacka nej till landslaget och VM-spel, men jag känner att jag inte hade kunnat göra mig själv rättvisa om jag varit borta i ytterligare en månad från familjen, säger han till Expressen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN