”Visar att vi kan matcha dem”

Av: 

Ha Ab

Trots utklassningen – FBK har tappat respekten för mästarna

SKELLEFTEÅ. Utspelade och ut­dömda.

Men respekten för Skellefteå har inte ökat:

– Tvärtom, vi visar i två perioder att vi kan matcha dem, säger Färjestadsbacken Magnus ­Nygren.

Färjestad föll klart i den första finalmatchen mot Skellefteå. Efter 3–0-förlusten fick laget dock med sig några positiva svar. ”Jag är inte ett dugg orolig att vi ska klara av att vända på det här”, säger FBK-backen Magnus Nygren.
Färjestad föll klart i den första finalmatchen mot Skellefteå. Efter 3–0-förlusten fick laget dock med sig några positiva svar. ”Jag är inte ett dugg orolig att vi ska klara av att vända på det här”, säger FBK-backen Magnus Nygren.

Skellefteå är storfavorit att ­vinna årets SM-final och många experter tippar att blir i fyra raka matcher.

Efter den första finalmatchen talar ännu mindre för Färjestad.

Det var framför allt den första perioden som sänkte Karlstads­laget. Tränare Leif Carlsson erkände att Skellefteå spelade på en annan nivå än de motståndare Färjestad tidigare mött i slutspelet:

– Nu har vi spelat ett spel mot Växjö som varit helt annorlunda mot vad det kommer att bli i den här serien. Givetvis är Skellefteå duktiga med fart, men samtidigt står vi stilla första tio-tolv minuterna, säger Carlsson.

Något Magnus Nygren höll med om:

– Vi har för stor respekt för dem från början och tittar på lite för mycket.

”Vi vågar kliva upp”

Är respekten för Skellefteå ­ännu större nu?­

– Nej, tvärtom.

Hur menar du?

– Vi visar att vi kan matcha dem. Vi gör det i två perioder, men vi gör det inte första tio–tolv minuterna och det avgör matchen. Det är stor skillnad på de två avslutande perioderna, när vi vågar kliva upp och vågar hålla i pucken. Då jämnar vi ut spelet väldigt mycket.

Både Nygren och Leif Carlsson tror att Färjestad har goda möjligheter att vända finalserien:

– Många har sagt att det här ska vara avgjort efter fyra matcher. Jag är inte ett dugg orolig att vi inte ska klara av att vända på det här. Även om de är fruktansvärt bra så kan vi fan så mycket bättre, säger Nygren.

”Vet vad som krävs”

– Nu är vi förberedda på ett annat sätt och framför allt vet killarna vad som krävs i varje match. Vi måste höja farten och kampmoralen, säger Carlsson.

Men i värsta fall kan Färjestad tvingas klara sig utan en av lagets absoluta nyckelspelare. Förstecentern och målskytten Joakim Hilding tvingades kliva av skadad direkt i matchinledningen i går.

I Färjestadslägret ville man inte säga någonting om Hildings status:

– Men han har inte haft någon känning tidigare så det var något som hände. Klart han betyder mycket för oss. Han är en viktig pjäs i ena PP-uppställningen och har gjort många mål, säger Leif Carlsson.

..Men experterna dömer ut Färjestad

1 Vad ska Färjestad g­öra för att få stopp på Skellefteå?

2 Är grishockey ­enda chansen för Färje­stad?

3 Finns det något som talar för att Le Mat-pokalen INTE hamnar i Skellefteå?

Mats Wennerholm:

1. Det är den stora gåtan. De måste i första hand sätta press högre upp i banan och på Skellefteås backar. Men jag undrar om de har resurserna och kraften att göra det. Det kräver ett nytt tänk i sättet att spela och är svårt att ändra nu. Och det gör dem sårbara bakåt.

2. Det bör ingå i det allmänna konceptet. På något sätt måste de få Skellefteå ur balans och att grisa och spela stenhårt fysiskt är en väg att gå.

3. Nej, noll och ingenting.

Hans Abrahamsson:

1. Nyckeln är givetvis att få upp farten. Det är helt omöjligt att matcha Skellefteå om Färjestad uppträder så trögt och passivt som de gjorde i den första perioden.

2. Lite så är det. Färjestad måste få den här finalserien att spelas efter sina villkor, och de måste ställa tuffare frågor till Skellefteås nyckelspelare. Men då måste de först och främst komma upp ett par snäpp i tempo, annars hinner de inte ens med att grisa.

3. Nej. Det var lite som talade för Färje­stad inför den första matchen och det är ännu mindre nu.

Tomas Ros:

1. Färjestad måste få de två ­första målen. Få Skellefteå att känna en uppgivenhet inför upp­giften.

2. Nej. Då blir man utvisad och Skellefteå gör mål på vartannat powerplay. Funkar inte. Korkat. Glöm det.

3. Nej.

Johan Garpenlöv:

1. Färjestad måste få igång skridskoåkningen och sätta press på Skellefteås backar som är SAIK:s svaghet. Det gör att Färjestad kan flytta upp laget och och ta bort farten från Skellefteå spelarna. Göra det trångt i mitten av banan och äga området framför egen målvakt är också viktigt.

2. Det måste vara en stor del i Färjestads spel, inte bara från Tollefsen utan från alla spelarna.

3. Nej.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN