”Jesus slogs hela tiden. Att slåss är en del av mitt jobb”

Publicerad 2012-04-09

Tuffingen Lee Goren om varför han blev troende och varför han aldrig ber för en vinst

Han slåss, har hotat supportrar på Facebook och hånar motståndare i media.

På kvällen läser han Bibeln och ber till Gud.

Sportbladet träffade Lee Goren i en kyrka och fick se en sida av tuffingen vi aldrig sett.

När Lee Goren var 17 år var han, som han själv säger, så långt ifrån kristen man kan vara. Men när han skulle spela hockey i juniorligan flyttade han in hos en familj som bestod av en präst med fru och fyra barn.

– Jag tyckte det var världens konstigaste familj, berättar han.

– Jag älskar min familj, men där fungerade vi så att vi skrek och slog varandra med hockeyklubborna, det var katastrof på gränsen till okontrollerat kaos. Men de här skrek aldrig på varandra. Jag satte mig in i hur de levde, började gå till kyrkan och sedan slutade det med att jag konfirmerade mig, blev döpt och blev kristen. Jag kom fram till att det är sättet jag vill leva på. Nu älskar jag det.

Vi går in i Sant Olavs kyrka i Skellefteå, en kyrka han aldrig tidigare varit i. Han skulle ändå inte förstå något av språket i gudstjänsterna.

– Jag har inte varit till någon kyrka här, men när jag spelade i Finland fanns det en engelsk kyrka som jag gick till varje söndag klockan fem.

”Försöker vara som Jesus”

Saknar du det?

– Ja, absolut. Jag tror på Gud, läser Bibeln och ber tillsammans med mina söner. Pratar med dem om att prata till Gud. När jag är hemma i Nordamerika försöker vi gå till kyrkan varje söndag, men det har blivit svårare med barnen. Det är något som är personligt för mig.

Varför är det här viktigt för dig?

– Det är så vi skapades. Gud satte ihop allt, Jesus kom till jorden och det var det perfekta livet. Jag tror vi alla försöker vara som Jesus, att leva ett perfekt, syndfritt liv och det är en stor anledning till varför jag är troende.

Hur går det ihop med att slåss i rinken?

– Jesus slogs hela tiden!

Han skratttar.

– Nej.. Folk frågar mig alltid det. För mig är det mitt jobb, vad jag gör. Det är ett spel.

Ber du om ursäkt för det du gör på isen?

– Absolut. Jag är inte ute efter att skada någon. Ibland blir jag förbannad och då.. Men jag spelar inte hockey för att skada personer, jag spelar inte hockey för att slåss. Det är en del av mitt jobb, det är vad det är och när matchen är slut – om jag har haft en fight eller något bråk under matchen med någon, då kan jag gå och ta en öl med honom. Det är så jag fungerar, det som händer på isen stannar på isen.

”Ber för min familj”

Skulle vi sätta en läppläsare på dig...

– …ja, jag säger olämpliga saker på isen.

Känner du att du skäms efteråt?

– Nej. Det är bara reaktioner. Jag hoppas att jag inte döms av det, det är vad det är. Jag är kristen och lever mitt liv på det bästa sätt jag kan. Jag försöker ta rätt beslut hela tiden men Gud vet att jag inte gör det – jag tar dumma beslut och gör dumma saker men för det mesta vill jag vara en bra person, en bra familjeman och en bra lagkamrat. Ibland kan det innebära att göra dumma saker för att vara en bra lagkamrat, man står upp för de andra.

Påverkar din religiösa sida ditt hockeyspelande?

– Nej. Inte ens lite. Det finns inte en chans att något i en enstaka match har något att göra med vad Gud vill.

– Jag ber inte för vinster eller förluster, för det spelar ingen roll. Jag ber för att må bra, för att min familj ska må bra och för att mina vänner ska må bra. För bra dagar. Om bra dagar innebär att vinna, så är det väl så – men aldrig någonsin ”snälla Gud, hjälp mig vinna i dag”. Det vore en större skam än något annat.

Goren om...

…varför han nu har chansen att vinna sin tredje titel på de fyra senaste säsongerna:

– Det kan bli en bra svit för mig, jag skulle vilja att det bara beror på mig (skratt). Nej, jag har haft turen att hamna i rätt lag med rätt gruppdynamik och jag skulle vilja säga att jag adderar en extra dimension till laget när jag dyker upp, med inställning och tuffhet – att ingen i mitt lag ska bli omkringknuffad utan att få något slag eller få höra något. Det är den del av mitt jobb och jag älskar den delen, att markera när de börjar spela över gränsen.

…alla uttalanden i media om spelare som bör titta upp inför en kommande match:

– Ett exempel är när Färjestad kom hit och någon frågade mig vem jag vill slåss med – jag svarade Sanny Lindström. Sanny kom hit och spelade en rätt tillbakadragen match, normalt sett spelar han på gränsen till vad som är tillåtet och ibland rätt fult, men det gjorde han inte den kvällen. Men jag svarar bara ärligt på frågorna, vill media veta saker har jag inga problem att berätta.

…guldförväntningarna:

– Fansen förväntar sig det, klubben förväntar sig det och spelarna gör det. Kommer man till Skellefteå så förväntar man sig att vinna, det är en stor anledning till att jag kom hit. Jag är för gammal för att åka till ställen där man inte vinner, jag njuter för mycket av att vinna för att gå till ställen där man ”kanske vinner”.

…varför han vill avsluta sin karriär i Skellefteå:

– Jag älskar organisationen och faktumet att de bara vill vinna. Vinna är viktigt. Dom gör allt de kan för att vinna SM. Och fansen, det är en så passionerad hockeystad. I Europa är det oftast fotboll som gäller, men om det så är den största fotbollsmatchen på tv skulle arenan vara fylld. De stödjer oss, även när vi förlorar.

…KHL:

– Jag skulle aldrig kunna spela där. Jag har hört mycket historier från vänner – man går dit för att tjäna pengar, så enkelt är det. För mig är inte pengar allt, det är bra att ha det, men om man inte har kul och njuter är man inte i en bra situation. Varför ska jag då göra det? Varför må dåligt när man kan ha det bra och vara lycklig?

Följ ämnen i artikeln