Linköpings villkor – leverera eller gå

Av: Johannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:
Linköpings klubbdirektör Mike Helber ser inget konstigt med att femton fått lämna klubben sen 2007. ”Det låter som en rimlig siffra”, säger han.
Foto: Foto: SCANPIX
Linköpings klubbdirektör Mike Helber ser inget konstigt med att femton fått lämna klubben sen 2007. ”Det låter som en rimlig siffra”, säger han.

LINKÖPING. Villkoren är enkla i LHC – leverera eller sparkas.

Tretton spelare och två tränare med kontrakt har fått lämna klubben sedan 2007.

– Det låter som en rimlig siffra i idrottens värld, säger klubbdirektören Mike Helber.

I måndags fick Johan Åkerman och Hans Särkijärvi beskedet att de inte längre var önskvärda i föreningen. Tidigare under säsongen har både Andreas Molinder och Martin Laumann Ylven lämnat klubben. Att Linköping är det lag som sparkat flest spelare den här säsongen är ingen tillfällighet. Sedan 2007 har tretton spelare och två tränare med kontrakt fått lämna föreningen.

”Inte fler än nån annan”

– Det kan nog stämma, men alla har inte blivit sparkade. Ofta är det ett gemensamt beslut. Jag tror inte vi har sparkat fler spelare än någon annan klubb, säger klubbdirektören Mike Helber.

En annan klubb som inte är rädd för att sparka spelare är Skellefteå. Under de senaste säsongerna har bland andra Petr Tenkrat, Jyri Marttinen, Pavel Skrbek och Mathias Månsson lämnat klubben under pågående säsong.

Av de femton som har fått lämna Linköping har åtta stycken gjort det under pågående säsong.

– Jag tycker det låter som en rimlig siffra i idrottens värld. Rimligt med tanke på att konkurrensen är så hård och att killarna vill söka sig till en bra plats där de kan få mycket speltid, säger Helber och tillägger:

– Hälften har alltså lämnat efter säsongen och då kan det vara av andra anledningar. Jari Tolsa ville till exempel hem till Göteborg och då ser vi ingen anledning att stoppa honom.

”Elitidrottens baksida”

Hur är det att sparka en spelare?

– Det är elitidrottens baksida när man måste ta prestationen för människan. Prestationen på isen går i nästan alla fall först och det känner alla inblandade till. Sedan är det så klart alltid tråkigt att ge någon ett negativt besked, säger Helber.

Johan Lindström, numera i HV 71, fick lämna LHC inför säsongen 2007/08 trots att han hade ett år kvar på kontraktet. Men det är inga hard feelings mellan honom och klubben i dag.

– Jag fick beskedet på sommaren och då blev jag nog lite överraskad. Men det är sådär i den här branschen. Jag måste säga att jag knappt kommer ihåg det. Det känns som en evighet sen, säger Lindström.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN