Brynäs på väg att spräcka FBK:s svit

HOCKEY

KARLSTAD/STOCKHOLM. Färjestad är illa ute efter hemmaförlusten mot Brynäs.

Klubben är på väg att missa en kvartsfinal – för första gången på 20 år.
– Vi är inte där ännu utan det snacket kan vi i så fall ta på måndag, säger tränaren Tommy Samuelsson efter 3–4-förlusten i dramatiska slutet.

Foto: Bill Sweatt klappar om Adam Brodecki efter segern.

Färjestad har ett imponerande facit i modern hockeytid och radat upp nio SM-finaler och fyra guld bara under 2000-talet.

Klubben har haft för vana att aldrig missa en kvartsfinal också.

Men nu är det på väg att hända – för första gången på 20 år.

Värmlänningarna föll i den första, viktiga play-in-matchen hemma mot Brynäs och eventuell förlust i nästa match, på måndag i Gävle, är Färjestads säsong över.

Senast klubben inte tog sig till minst kvartsfinal var alltså våren 1994 när man dessutom tvingades kvalspela och räddade kontraktet i högsta serien genom att besegra Boden med Niklas Wikegård som tränare.

Avgjorde i förlängning

Matchen mot Brynäs i kväll inleddes med ett målfyrverkeri.

Redan efter drygt sex minuter var ställningen 2–2 – bland annat efter ett omdiskuterat Brynäsmål – och i mittperioden gav Anton Rödin bortalaget ledningen.

Brynäs 2-2-mål, av Jonas Nordquist, visade på tv-reprisen en solklar offside. Men det var inget som FBK lade någon vikt vid.

– Jag såg inte det. Men det spelar ingen roll ändå, vårt sorteringsjobb var inte bra där och Nordquist var helt ren, säger Tommy Samuelsson.

– Det är mycket rutin i väggarna i Löfbergs Arena, så är det. Det var starkt av Färjestad att komma tillbaka i tredje perioden, säger Brynäs Johan Holmqvist.

Färjestad kvitterade i den tredje perioden och matchen blev rejält dramatisk.
Förlängning krävdes för att skilja lagen åt och drygt en minut in i densamma dök Brynäsforwarden Adam Brodecki upp och sköt in avgörandet.
– Sånt här man spelar för. Det är underbart, säger unge Brodecki i C More.

Färjestads tränare Tommy Samuelsson om det tunga avgörandet:

– Så här är hockey, tillfälligheter… Men vi trivs på bortaplan, säger han om måndagens match där laget har kniven mot strupen.

ARTIKELN HANDLAR OM