”Allt ska gå så fort för de unga”

HOCKEY

Frölundas tränare sågar juniorer som lämnat klubben

1 av 2 | Foto: Julius Bergman.

Frölunda har tappat Julius Bergman och Anton Karlsson.

Nu sågas 18-åringarnas beslut av tränaren Roger Rönnberg.

– Det är mitt beslut. Om Rönnberg tycker att det är fel så får han tycka det, säger Bergman till Sportbladet.

Det är i Göteborgs-Posten som Roger Rönnberg uttrycker sin kritik mot de båda talangerna som valt att lämna Frölunda.

Om backen Julius Bergman som skrivit på ett rookiekontrakt med NHL-laget San Jose Sharks, men inleder i London Knights i kanadensiska juniorligan OHL, säger han:

– Allt ska gå så fort för de unga. Se på Julius Bergman, han försvann en dag under semestern. Ställ Julius bredvid Zdeno Chara, så förstår du att han inte kommer att ta plats i NHL. Bergman kommer säkert att kunna spela i NHL, men inte i år. Han är inte tränad för det – utan skulle ha mått gott av två år till hos oss.

”Oerhört trist”

Om forwarden Anton Karlsson, som skrivit på för Skellefteå, säger Rönnberg:

– Vi försöker verkligen hitta det goda i en spelare. Om jag ser en spelare göra vissa saker i ett landslag – då måste han kunna göra det i mitt lag också. Så sa jag till Anton Karlsson. Gör du samma saker i J20 som du gjorde under JVM – och klarar de fysiska ingångsvärdena – så kommer du att vara redo. Men Anton valde att gå till Skellefteå – och det tycker jag är oerhört trist.

För Sportbladet bemöter Julius Bergman kritiken:

– Det här är ju en chans man får ”once in a lifetime”. Stoppar ett NHL-lag ett kontrakt under näsan på en så är det smickrande. Jag valde att skriva på och det är mitt beslut. Om Rönnberg tycker att det är fel så får han tycka det.

”Väldigt bra känsla”

Hur var din relation till Roger Rönnberg i Frölunda?

– Den var bra. Han får stå för sin åsikt, men jag tycker att det ska bli jäkligt kul att komma iväg. Jag vet att det kommer att bli tufft, men det gäller att stå upp när det blir som tuffast.

Hur planerar du framtiden?

– Jag har tänkt att göra ett år i London Knights och sedan gå vidare på stegen. Jag har fått en väldigt bra känsla kring organisationen, allt är väldigt proffsigt, inte alls som i juniorlagen i Sverige. Jag ser det här som början på min karriär, det ska bli väldigt kul.

Julius Bergman draftades i andra rundan, som nummer 46.

   Läs intervjuer med tio svenska spelare som draftades i första rundan, men misslyckades

ARTIKELN HANDLAR OM