Krisen i AIK Hockey

"Vi fortsätter göra allt till the bitter end"

Av: 

Kristoffer Bergström

HOCKEY

För första gången bekräftar AIK Ishockey AB:s ordförande Mario Ashman hur illa ställt det är med ekonomin.

Laget kan tvingas ansöka om konkurs i slutet av månaden – och dra ungdoms- och damverksamheten med sig i fallet.

– Om vi inte får lånen så är det inte många veckor kvar, säger Ashman.

AIK ligger näst sist i hockeyallsvenskan, men krisen är värre än så. DN publicerar i dag uppgifter om att AIK Ishockey AB, alltså herrlaget, gick in i nuvarande säsong med en skuldsättning på 25 miljoner kronor.

Skulle de gå i konkurs drabbas också dam-, ungdoms- och juniorhockeyn. Föreningen AIK IF är skyldig herrlaget 4,2 miljoner kronor för ett tidigare aktieköp, och de pengarna skulle en konkursförvaltare i så fall troligen kräva in.

Så hur illa ställt är det?

En av alla som undrar är Lennart Johansson. AIK:s hedersordförande säger till Sportbladet att bolagsstyrelsens ordförande Mario Ashman borde lägga korten på bordet.

Nu gör Ashman det. Enligt honom är konkursen ytterst nära.

– Det ser dåligt ut, säger Mario Ashman.

"Risken för konkurs är stor"

Enligt DN:s artikel gick ni in i nuvarande verksamhetsår med skulder på 25 miljoner kronor. Stämmer det?

– Jag vill inte bekräfta de uppgifter som inte är offentliga, så jag kan inte säga mer än att när vi klev in i styrelsen blev vi varse att budgeten inte var säkrad.

Har skulderna ökat eller minskat sedan dess?

– Skulderna har inte ökat. Det är likviditeten som är problemet. Vi betalar de löpande kostnaderna och har försökt få ner kostnaderna för att fortsätta med verksamheten.

Hur stor är risken för konkurs?

– Den är stor.

Hur känns det?

– Jättetråkigt. Det är jättetråkigt. Det är därför vi jobbar så hårt för att rädda det hela. Vi i nuvarande styrelsen känner ändå inte att det är vårt fel. Vi har gjort allt vi har kunnat för att rädda det hela. Det fortsätter vi göra till the bitter end.

Har ansökt om lån

Ashman tog över som ordförande i höstas. Tillsammans med bland annat Johan Segui (vd) rensade han bort flera tidigare anställda och minskade därmed personalkostnaderna.

För att klara resten av säsongen har AIK ansökt om ett lån av Den Svarta Massan, som är en ekonomisk förening som supportrar har bildat för att stötta klubben. Beviljas lånet på två miljoner kronor från DSM och ytterligare lika mycket går att låna från AIK:s huvudstyrelse och anonyma långivare klarar föreningen att betala sin skuld till aktiebolaget. Då överlever herrlaget fram tills att hockeyallsvenskan är färdigspelad.

Annars blir det värre. Säger DSM eller de andra eventuella långivarna nej kan AIK Ishockey tvingas ansöka om konkurs i slutet av månaden, enligt Mario Ashman.

Mycket hoppfull om att få lån

– Vi har äskat fyra miljoner kronor. Då klarar vi säsongen och måste bygga vidare för framtiden, säger han.

Och om inte får lånen, när skiter det sig?

– Om vi inte får lånen så är det inte många veckor kvar.

Kan ni betala ut lönerna i februari?

– Ja, det tror jag. Där någonstans ligger det.

Hur hoppfull är du om att ni ska få lånen?

– Mycket hoppfull. Jag går in och läser vad medlemmar skriver när jag har tid. Många har förstått vår tanke. Vi förstår att det är tråkigt att stoppa in goda pengar, men man kan alltså rädda idrottsföreningen och därigenom ungdomsverksamheten som är grunden för AIK. Det kan komma välvilliga människor som vill satsa på det.

Om ni klarar er nu, hur illa är det då för framtiden om ni inte håller er kvar i Hockeyallsvenskan?

– Vi har diskuterat det. Det är inte så stor skillnad ekonomiskt. Klart att man får ännu lägre bidrag, man får 2,5 miljoner kronor i hockeyallsvenskan och ännu mindre i division ett, men resekostnaderna blir också mindre och självklart påverkas kontrakten också.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i AIK Hockey

Hockeyallsvenskan

AIK Ishockey