SHL Svenska hockeyligan

Förbundet: De får inte sälja namnet

Av: 

Patrik Brenning

Emelie Fredriksson

HOCKEY

Hockeyallsvenskan: Hörsägen i media

Under måndagen gick Hockeyallsvenskan ut med nyheten att Meca går in som sponsor till SHL-kvalet.

”MECA kliver in och skapar ett koncept kring samt namnger SHL-kvalet som kommer gå under namnet MECA Hockey Race”, meddelades i ett pressmeddelande.

Efter ett samtal från Svenska Ishockeyförbundet låter det nu annorlunda.

Svenska ishockeyförbundet meddelar på tisdagen i ett pressmeddelande att kvalet till SHL inte får heta Meca Hockey Race, som kommunicerades på måndagen.

– Namnrättigheterna kan de aldrig sälja, de äger hockeyförbundet, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt till Sportbladet.

Hur ser du på att serien heter så på Hockeyallsvenskans hemsida?

– Det har jag inte läst, jag har haft mycket annat för mig. Där får jag hänvisa till Stefan Bengtsson. Jag har varit i kontakt med honom. Han säger att de definitivt inte försökt sälja namnrättigheterna.

”Namnet har inte förändrats”

Formuleringar som går rakt motsatt till de Hockeyallsvenskan själva skrev i sitt pressmeddelande på måndagen.

”När Kvalserien nu försvinner och ersätts av ett nytt upplägg så fanns det ett behov av att tydliggöra de olika kvalen under ett samlat namn. Samarbetet innebär att bilverkstadskedjan MECA kliver in och skapar ett koncept kring samt namnger SHL-kvalet som kommer gå under namnet MECA Hockey Race. Med MECA Hockey Race samlar vi alla delmoment i hockey-Sveriges hetaste kval”, skrev Hockeyallsvenskan då.

När Sportbladet når Hockeyallsvenskan vd Stefan Bengtsson har han inte läst förbundets förtydligande.

– Vi är väl medvetna om, och underströk under pressträffen, att namnen på serierna inte förändrats. Den som uppfattat det så har missuppfattat pressuppgifter som kom ut. Det är väldigt mycket hörsägen som spritts av media i den här frågan. Tommy Boustedt (förbundets generalsekreterare) ringde upp mig i går kväll och ville veta hur det ligger till och jag förklarade det för honom. Vi har inte sålt namnrättigheten och vet hur processen går till, säger Bengtsson.

”Då får vi se över det”

Men det står i pressmeddelandet att de ”namnger SHL-kvalet”.

– Meca Hockey Race namnger sin sponsring. De namnger sitt sponsorkoncept. Inte själva serien som sådan.

Men ni kallar serien för Meca Hockey Race på er hemsida?

– Jo, men det är beteckningen på Mecas sponsorkoncept. Serierna heter det de alltid hetat. Precis som förbundet säger.

Varför heter det Meca Hockey Race på er hemsida?

– Det är helt enkelt vårt sätt att visa upp att vi fått en sponsor kring de här matcherna. Det är deras varumärke som de vill lyfta fram. Det betyder inte att vi sålt namnrättigheterna eller bytt namn.

Men när jag klickar på det på er hemsida så är det information om det sportsliga och inte om sponsorkonceptet.

– Jag förstår att det kan misstolkas men det är inte avsikten att det ska uppfattas som att vi bytt namn på serierna. Det är inte vår tanke utan namnet är bara kopplat till deras sponsorengagemang.

Vad kommer ni att kalla det?

– Vi kommer använda de officiella beteckningarna när vi beskriver seriena. Men däremot om man ska beskriva sponsorkonceptet Meca gjort i samband med det här så används Meca Hockey Race. Där ingår då ett antal exponeringar och aktiviteter ute vid matcherna.

Man kan få uppfattningen, eftersom ni kallar det Meca Hockey Race på hemsidan, att det här kan vara ett sätt att kringgå reglerna.

– Är det så får vi se över det. Det var aldrig vår avsikt. Vi var tydliga på pressträffen att serierna heter det de ska heta. Det andra syftar bara på Mecas sponsorengagemang.

Om jag ska gå och se hockeyn med en kompis – vad hoppas ni att jag kallar det?

– Det har jag inga synpunkter på. Det vill jag inte kommentera på det sättet. Som supporter har man rätt att välja den beteckning man själv vill. Föredrar man att kalla det direktkval till SHL ska man göra det. Det är den beteckning vi kommer använda när vi går ut med information kring matcherna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Ishockeyförbundet

Hockeyallsvenskan