Burakovsky kan bli andracenter i Capitals

Inte många har trott att André Burakovsky ska få spela i NHL till hösten.

Men nu kan 19-åringen bli andracenter i Washington.

– Han har varit outstanding, säger tränaren Barry Trotz.

Barry Trotz.
Barry Trotz.

Niklas Bäckströms position som etta i Washington är ohotad. Ett tydligt alternativ till centerpositionen i andrafemman finns däremot inte – och chansen finns att den knips av en 19-årig landsman.

Nye coachen Barry Trotzs huvudspår är stjärnorna Marcus Johansson och Jevgenij Kuznetsov, men han nämner även den tidigare Malmö- och JVM-forwarden André Burakovsky som ett alternativ.

"Visste inte mycket om honom"

Burakovsky draftades i förstarundan, 23:a totalt, förra sommaren och spenderade hela fjolårssäsongen i det kanadensiska juniorlaget Erie Otters.

Under sommarens talangläger har han fått chansen att visa upp sig för Trotz – som är djupt imponerad.

– En av killarna som jag inte visste så mycket om men blev positivt överraskad av var Burakovsky. Han är en talang med ett väldigt moget spel, säger han till nhl.com.

Den 9 oktober drar Washington igång säsongen mot Montreal. Fram till dess ska André Burakovsky forsätta övertyga Trotz om att han förtjänar en plats i laget.

– Jag kommer att sätta Marcus Johansson och Jevgenij Kuznetzov i mitten. Klubben adderade André Burakovsky förra året och jag vill även se honom i mitten. Vi gjorde det under utvecklingslägret och han var outstanding, säger Barry Trotz.

"Han var hemsk"

Tränarprofilen har dock inte alltid varit lika övertygad av svenska hockeyspelares kvalitéer. Under sin långa sejour i Nashville hade han bland annat Mattias Ekholm i laget. Efter en storförlust mot Vancouver röt Trotz ifrån rejält.

– Han var hemsk, fullständigt hemsk, sa han om unge Ekholms insats då.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN