Lidas: Det var skönt att bli av med nollan

HOCKEY

Svenske stjärnkaptenen styrde Detroit till seger

Detroit Red Wings drog det längsta strået i NHL:s egen version av Finnkampen.

Tacka Nicklas Lidström för det. Lagkaptenen svarade för sina två första mål för säsongen när Dallas Stars bortabesegrades med 4-3.

– Det var skönt att bli av med den där nollan i statistiken, men det var viktigare att få segern. Hela laget stod upp bra, sade ”Lidas” till AP efter den viktiga tvåpoängaren.

Foto: Lidas-jubel. Nicklas Lidström drog in sina två första mål för säsongen i Detroits 4–3-seger över Dallas i natt – och gratulerades av Robert Lang och Mathieu Schneider.

Detroit, som har inlett säsongen långt under förväntan, hade inför mötet med segermaskinen Dallas bara producerat fem mål på sina fyra senaste matcher. Lägligt då att Nicklas Lidström klev fram.

Den regerande vinnaren av Norris Trophy sköt 2-1 till Red Wings i slutet av den andra perioden. Avestasonen kan tacka Tomas Holmström för målet eftersom det, i vanlig ordning, var den oömme forwarden från Piteå som placerade sig i Dallasmålvakten Marty Turcos synfält när Lidström avfyrade skottet.

Andra målet – i powerplay

”Lidas” andra mål kom i powerplay i mitten av den andra perioden. Det betydde 4-2 och var i slutändan matchavgörandet. Återigen hade Red Wings trafik framför motståndarmålet.

– Det är en del av deras spelplan, kommenterade Marty Turco. Jag måste jobba hårdare för att finna pucken. När du inte kan se den måste du hitta nya vägar att rädda den.

På isen hade Detroit fem svenskar – Mikael Samuelsson (axelskada) och Andreas Lilja (petad) saknades – mot Dallas fyra finländare. Den Finnkampen gick svenskarna alltså segrande ur tack vare Lidströms dubbel. Jussi Jokinen hann dock med att göra ett tröstmål för hemmalagets vitblå armé.

Zäta poänglös – för sjunde matchen i rad

Noterbart är att Henrik Zetterberg gick poänglös från isen för sjunde matchen i rad. Rykten från Detroit gör gällande att 26-åringe fortfarande störs av den handledsskada som gjort sig påmind under en längre tid.

På tio matcher har ”Zäta” svarat för två mål och en assist.

Uffe Bodin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL