Utdömda

HOCKEY

Spelarna sågar försöket med fyra domare

Foto: För dåliga LHC:s veteraner, som vann över Djurgården i går, säger att det finns för få bra domare i Sverige.

Systemet med fyra domare testas på försäsongen.

Men förslaget sågas av Linköpings veteraner.

– Det finns inte tillräckligt med bra domare i Sverige för att ha fyra per match, säger Joakim Eriksson, veteran i Linköping.

I går spelades den andra omgången av försäsongsturneringen Nordic Trophy: Djurgården mot Linköping i Bahco-hallen i Enköping.

Samtliga matcher i Sverige i Nordic Trophy leds av fyra domare: två huvud­domare och två assisterande. Det är ett försök för att se hur domarsystemet fungerar för svensk ishockey.

”Svårt hänga med”

– Hockeyn går snabbare och snabbare. Med bara en huvuddomare kan det ibland vara svårt att hänga med. Två domare ser mer än en, säger domarbasen Peter Andersson.

Linköpings veteraner Tony Mårtensson och Joakim Eriksson vet redan nu hur de ställer sig till nyordningen.

– För det första har jag inte märkt någon skillnad i de matcher vi haft fyra domare. Domarna har missat vissa saker ändå, säger Joakim Eriksson.

Eriksson och Mårtensson utvecklar kritiken mot försöket:

– Vi har inte tillräckligt många bra domare för att ha fyra-domarsystem. Det finns fem, sex bra domare i elitserien och det räcker inte. Med två huvuddomare per match behövs 12–15 bra huvuddomare, säger Eriksson.

– Det som skiljer mellan de bra domarna i Sverige och de dåliga är spelsinnet, säger Mårtensson.

Dränerar allsvenskan

Peter Gudmundson, vd för Hockeyligan, håller med om att mängden domare som behövs för att använda fyra domare är ett problem.

– Ja, det är det. Inför vi fyra-domarsystem i elitserien tömmer vi även allsvenskan på deras bästa domare, säger Peter Gudmundson.

Kommer allt mer

I NHL används fyra domare per match. I junior-VM samt troligtvis i VM i Kanada 2007 ska fyra domare användas. Det gör att elitserien kan ha svårt att stå kvar i det gamla systemet med en huvuddomare per match.

– Vi ska utvärdera försöket med fyra domare efter Nordic Trophy. Sedan får vi se hur vi gör, säger Gudmundson.

Fyra-domarsystemet:

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM