Nu skrotas Euro Hockey Tour

avDaniel Hultqvist

HOCKEY

Förbundsbasen: "Blir totalt sett färre landskamper"

Färre landskamper med Tre Kronor är att vänta.

Nu skrotas ifrågasatta Euro Hockey Tour och görs om i annan form - och elitserieklubbarna får som de vill.

- Det här är ett sätt att skapa ett attraktivare landslag, säger HV71:s klubbdirektör Peter Eklund till Sportbladet.

Christer Englund.

Redan i januari avslöjade Sportbladet att fyrnationsturneringarna var på väg att bli ett minne blott för att istället ersättas med dubbellandskamper. Upplägget med landslagshockeyn har länge varit ifrågasatt av elitserieklubbarna eftersom det stjäl tid från ligan.

Nu bekräftar Svenska ishockeyförbundet för Svenska Dagbladet att nuvarande landslagsform kommer att försvinna. Euro Hockey Tour-upplägget - med turneringar i Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige – tas bort till säsongen 2014-2015.

Dubbelmöten

– Landskampsutbytet kommer att fortsätta, men istället för att spela mot de övriga tre stora i fyra turneringar per säsong, så möter vi kanske Tjeckien i två landskamper, hemma och borta, och sedan Finland eller Ryssland i två kamper något senare. Det blir totalt sett färre landskamper och de internationella breaken för landslagsspel blir kortare, säger Christer Englund till tidningen.

Beslutet att skrota Euro Hockey Tour fattades nyligen, enligt Svenska Dagbladet, av en internationell grupp där bland annat Hockeyligans vd, Jörgen Lindgren, varit med och sagt sitt. Elitserieklubbarna har efterfrågat en förändring i landslagsschemat, de har velat ha ett större inflytande i beslutsprocessen då klubbarna istället vill få mer tid över för europeiska klubblagsturneringar som European Trophy.

– Det råder en stor samsyn inom Hockeyligan i de delarna. Vi märker att det har större betydelse för vi behöver fler matchdagar, säger HV71:s Peter Eklund.

Kompromiss med Hockeyligan

Förbundets Christer Englund säger att man har kunnat komma överens med Hockeyligans medlemmar.

– Ja, det här är en kompromiss med klubbarna. SHL är en del av hockeygemenskapen så de har givetvis varit med i det här arbetet. Nu kortar vi ner våra internationella åtaganden för att öppna för klubbarnas internationella samarbete. Det viktiga för oss är att vi kan fortsätta att utveckla spelare i internationell miljö. Det stärker både elitserien och den svenska hockeyn som helhet, säger Christer Englund till Svenska Dagbladet.

Peter Eklund menar att det i slutändan blir en ”win-win-lösning” både för förbundet och elitserieklubbarna med färre landskamper.

– Allting hänger ihop. Vi kan se att European Trophy växer mer och mer och den här här för att stanna. Det handlar om att skapa utrymme för en produkt som ökar attraktionen och sannolikt kommer det bli enklare att fylla arenorna när vi har färre landskamper framöver, säger Peter Eklund.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor