”Jag kommer att njuta mer den här gången”

HOCKEY

Jagr i final igen – 21 år senare

BOSTON. För andra gången på tre år:

Boston Bruins är klara för Stanley Cup-final.

Och för första gången på tjugo år ska Jaromir Jagr uppträda på den allra största hockeyscenen igen.

– Jag kommer att njuta mer av upplevelsen den här gången. Det är mindre press på mig nu, säger den 41-årige legendaren.

Boston Bruins gjorde det.

De ”svepte” superstjärnorna i Pittsburgh Penguins.

Backen Adam McQuaid dammade in 1-0 fem minuter in i tredje perioden i TD Garden. Det räckte till fjärde raka segern i konferensfinalen – och en plats i Stanley Cup-finalen mot antigen Chicago Blackhawks eller Los Angeles Kings.

”Det här man drömmer om”

– Det är det här man drömmer om. Livet kunde inte vara bättre än det är just, säger finske målvaktsstjärnan Tuukka Rask, som höll konferensfinalens andra nolla och sammanlagt bara släppt in två mål på fyra matcher mot ett lag med en av NHL-historiens mest bländande offensiva stjärnglans.

Han kommer nu att spela sin första Stanley Cup-final som förstemålis.

”Kommer njuta mer den här gången”

Lagkamraten Jaromir Jagr gör sitt tredje framträdande på den allra största scenen – men det är 21 år sedan han senast var där; då – 1992 – med ett Pittsburgh Penguins (!) som svepte Chicago Blackhawks (!) i fyra raka matcher.

– Jag ser mycket fram emot det och kommer förmodligen att njuta mer av upplevelsen den här gången. Det är mindre press på mig nu. Då var jag ”the guy” som alla hoppades skulle avgöra matcherna. Nu är jag bara en av killarna i laget, säger den tjeckiska veteranen med ett brett leende när han möter media i omklädningsrummet efteråt.

”Ingen räknar med oss”

Jagr, som kom till Bruins i samband med trading deadline i påskas, har inte gjort några mål i årets slutspel, men spelat väldigt bra – i synnerhet i de två sista matcherna mot Pittsburgh.

– Jag skulle gärna göra fyra-fem mål per match, men det funkar inte så längre. Det är 2013 nu och jag har fått anpassa mig till Bostons spel. Här är det ”försvar först” som gäller. Det är inte lätt för mig, men jag lär mig fortfarande saker och känner att jag blir en bättre spelare, fortsätter han.

Nu väntar alltså antigen Chicago eller Los Angeles Kings i finalen – det kan bli klart i nattens match i United Center – och ”Jags” har stor respekt för bägge två.

– Blackhawks är snabba och talangfulla och Kings väldigt stora och starka och extremt bra kring sargerna. Det kommer bli väldigt tufft vilka vi än får möta, säger han och fortsätter:

– Men vi är också bra. Ingen räknar riktigt med oss, vi får inte tillräckligt med ”cred” men jag tycker att vi spelat storartad hockey mot Pittsburgh och förtjänar att vara i Stanley Cup-final.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL