Luleå vann toppmötet

Tog sin första seger mot HV den här säsongen

LULEÅ. Luleå är ny tabelltvåa i elitserien efter att på lördagseftermiddagen ha besegrat HV 71 för första gången den här säsongen.

HV-tränaren Kent Johansson var missnöjd efteråt, och klagade på att hans lag fått ett mål bortdömt i slutet av matchen.

– Pucken var inne, det såg ju alla, men domaren påstod att vi flyttat på deras målvakt. Men så var det inte, sade Kent Johansson.

Mats Lavander.
Mats Lavander.

Om målet godkänts skulle det betytt kvittering till 2–2 för HV 71, men i istället slutade matchen 2–1 till hemmalaget Luleå.

HV 71 knuffades därmed ner en placering i tabellen och ligger trea, på samma poäng som nya tvåan Luleå, men med sämre målskillnad.

– Tvåa, det känns riktigt skönt. Nu ska vi njuta av det i kväll. I morgon är det träning, och på måndag är det ny match (Modo borta) sade Roger Kyrö, Luleås tränare.

HV 71 noterade nu sin andra uddamålsförlust på ett par dagar. Efter 2–3 förlusten mot Frölunda i torsdags underströk Kent Johansson vikten av att inte dra på sig utvisningar.

Fåordig om utvisningar

Mot Luleå blev det sex utvisningar, varav en ledde till ett baklängesmål för HV 71.

Kent Johansson var fåordig när det gällde hur laget levt upp till den målsättningen mot Luleå.

– Jag tycker inte domaren var konsekvent i dag, och det drabbade oss mest, sade han.

Om Kent Johansson grämde sig över ett baklängesmål i numerärt underläge kunde han samtidigt glädja sig åt ett HV-mål när Luleå hade en spelare mer på isen.

I mitten på andra perioden när HV hade en spelare utvisad snappade Andreas Falk åt sig en puck som var på väg mot icing i Luleås zon. Falk åkte rakt fram och passerade förlängda mållinjen när han drog iväg ett skott som gick i mål via Luleåmålvakten Mattias Modigs klubba.

HV tog därmed ledningen i matchen, efter att i första perioden ha tryckts tillbaka av Luleå.

Tommi Miettinen kvitterade till 1–1 några minuter senare i numerärt överläge.

Febersjuke Linus Omark saknades i Luleås framgångsrika andrakejda, och ersattes av Viktor Lindgren, Mikael Lidhammar och Lubos Bartecko i olika omgångar.

Kedjan kom som väntat inte upp till sin normala nivå, men låg ändå bakom Luleås andramål i mitten av slutrundan, med Mats Lavander som målskytt efter ett fint dragskott.

Omark borta

– Johan Harju bar in pucken i anafallszon väldigt bra och drog med sig folk in mot mål, och släppte sedan pucken till mig. Jag klev in och siktade på Livs första kryss och fick till ett bra skott, säger Mats Lavander.

– Jag tycker vår kedja fungerade bra i dag, men det är klart att man saknar Linus, säger han.

HV tog ut målvakten i slutet, men lyckades inte göra fler mål.

– Matchen var jämn, men pucken studsade inte vår väg i dag, sade Kent Johansson.

Per Vallgårda/TT

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN