Klart i dag: Fortsatt tolv lag i elitserien

Hockeyförbundets ordförande: ”För att säkerställa kvalitén”

Nu är det klart – det blir tolv lag i elitserien även i fortsättningen.

Svenska hockeyförbundet beslutade på torsdagen att avslå förslaget på 14 lag.

– Det gör vi för att säkerställa kvalitén på elitserien, säger Christer Englund, förbundsordförande.

Dalarnas ishockeyförbund skickade in en motion om att svenska ishockeyförbundet ska utreda möjligheten till att utöka elitserien till 14 lag – helst redan till säsongen 2010/11 – och införa en direkt ned- och uppflyttning i elitserien och allsvenskan.

30-tal intervjuer som grund

Ola Lundberg, 63 – som satt i Färjestads styrelse 1994-2008 – fick på uppdrag från svenska hockeyförbundet ensam göra en utredning om vad som är bäst för svensk elitishockey.

– Jag har genomfört ett 30-tal intervjuer. Jag är osäker på om 14 lag i elitserien är bättre än 12 lag, sa Lundberg till Sportbladet häromdagen.

Nu går förbundet på Lundbergs linje.

– Vi i förbundsstyrelsen har i dag skickat ut svar till samtliga berörda där vi tagit ställning inför vårt årsmöte. Vi kvarstår med tolv lag. Det gör vi för att säkerställa kvalitén på elitserien. Vi kvarstår även med att inte ha direktuppflyttning, säger Englund till sportbladet.se.

”Ingenting ändrar förutsättningarna”

Motionen ska upp på årsmötet den 12 juni. Men beslutet är i princip redan fattat.

Det blir fortsatt tolv lag i elitserien?

– Ja, som vi ser det just nu.

Kan beslutet ändras?

– Nej, jag ser ingenting som ändrar förutsättningarna inför säsongen 2010/11.

Moras starke man Jan Simons och Leksands ordförande Nils-Erik Johansson tycker att det är märkligt att ni anlitat Ola Lundberg, som är starkt förknippad med Färjestad som är emot en utökning. Hur har ni resonerat?

– Vi ville ha en person som har tillräcklig kompetens för området. Ola har varit distriktsordförande i Värmland sedan 1994 och att han dessutom varit styrelsemedlem i en elitklubb gör ju inte saken sämre. Han är mycket kompetent.

Jan Simons undrar vilka 30 som Lundberg intervjuat...

– Då vet inte Janne bättre. Jag tycker att han ska kolla med sina allsvenska kollegor, så får han se vad de tycker. Jannes uppfattning får stå för honom.

Så Ola går inte Färjestads ärenden?

– Nej, glöm det. Ola har för hög integritet för det. Ola har gjort sin del av jobbet, men vi har även andra synpunkter i styrelsen. Man ska vara medveten om att de allsvenska lagen velat gå från 16 till 14 lag i allsvenskan.

Enligt Christer Englund är det även en brinnande fråga att minska antalet utlänningar i elitserien.

– Vi hade 95 utländska spelare i elitserien förra säsongen och det är för mycket. Vi tycker att 5-6 per lag är rimligt, vilket gör att det blir omkring 60-70 utlänningar i elitserien.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN