Ishockey-VM 2016

”Inkomstbortfallet måste täckas upp”

Av: 

Johan Linderstam

HOCKEY

Landslagschefen om alla förberedelser inför VM

Putte Köhler.
Putte Köhler.

Det var inte bara att hoppa på första bästa plan till Moskva och åka och spela VM.

Åtminstone inte för Tre Kronors ledning som hade en diger checklista att bocka av innan avfärd – men där förbundskapten Pär Mårts ändå fick med sig fel pass.

– Det är extremt mycket att tänka på inför ett mästerskap, säger landslagschefen Putte Köhler.

Det gäller ju att ha skallen på plats och flera bollar i luften inför VM. Spelare ska tacka ja, kostymer sys upp, försäkringar fixas och passande hotell bokas – för ett nämna en väldigt, väldigt liten del.

– Två fantastiska kvinnor på förbundet, Helena Eriksson och Mari Boman, ligger bakom allt praktiskt med visum, hotell, logistik med mera. Och det är väldigt mycket att tänka på, säger Putte Köhler.

Ja, förbundskapten Pär Mårts blev ju varse redan igår då han fick med sig fel pass till Arlanda – han har på grund av idogt resande två och fick med sig det utan ett präntat ryskt visum i – och fick då istället åka hem till Västerås och byta och sedan ansluta till resten av laget sent i natt.

Trafiken i Moskva ett stort aber

Men det finns annat som inte går att påverka eller undvika oavsett hur minutiöst noggrann man än må vara. Som trafiken i Moskva, en av världens absolut värsta på den fronten.

– Man måste verkligen räkna med den. En resa som ena stunden kan ta en kvart kan nästa gång ta en bra bit över en timme och ingen vill spendera hela dagarna på en buss, säger Putte Köhler och fortsätter:

– Sedan har vi alla försäkringar som inte är billiga. Kostnaden hänger ihop med spelarnas löner och de som kommer från NHL är förstås dyrast. Och kontraktslösa spelare, eftersom det finns ett inkomstbortfall att täcka upp för om de nu skulle bli skadade.

Hade lovats undantag på visumfronten

Men det kanske största kruxet inför VM har varit just visum-frågan. Mästerskapet hålls som sagt i Ryssland och då det ryska konsulatet i Stockholm var stängt både måndags och i går på grund av helgdagar ställde det till det lite för Tre Kronor då man lämnade Sverige just i går – med nytillkomna spelare som inte hunnit få sina visum ordnade. Putte Köhler hade dock fått löfte om att undantag skulle göras och att visum skulle lösas på flygplatsen i Moskva, men då var i stället nästa utmaning att uppdatera personalen på Arlanda.

– De är informerade om att ingen får flyga till Ryssland utan visum, för flygbolagen får stå för returresan om någon inte skulle komma in i landet. Så det har varit många samtal med flygbolag, tullverk och hela den apparaten, säger Köhler.

Om vi bortser från Mårts lilla fadäs flöt allt dock på fint, som utlovat, och landslagschefen är nöjd och hyllar nu den ryska välkomstkommittén.

– Ja, när vi landade fick Gustav Nyquist, Chicagos Erik Gustafsson och Anton Lindholm söka visum på flygplatsen. Allt var förberett med rysk personal som hjälpte till och på en och en halv timme fick grabbarna visum och vi kunde åka till hotellet. Även där var allting väl förberett av VM-organisationen, så vi är väldigt nöjda med resan och ankomsten till Moskva, säger Putte Köhler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey-VM 2016

Ishockey-VM

Tre Kronor