"Man behöver inte komma från Sverige..."

HOCKEY

Storslam för Finland i NHL-draften

Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Olli Juolevi hamnade alla topp fem i NHL-draften.

Ett historiskt år för Finland.

– Jag gissar att det inte sker på nytt på en tid, säger Laine enligt Yle.

Finland kan blicka tillbaka mot ett succéår.

Nationen dominerade den internationella juniorhockey genom att ta guld i både U18-VM och JVM.

Den finländska dominansen fortsatte i natt under NHL-draften.

Draftetta blev förvisso amerikanen Auston Matthews, men på andra-, fjärde och femteplats hamnade spelare från vårt östra grannland.

"Är så glad"

Patrik Laine, 18, var en av VM:s bästa spelare i våras och fick sitt stora internationella genombrott och han valdes av Winnipeg Jets.

– Jag är så glad att de valde mig och det är en stor ära att vara en del i organisationen. Jag är supernöjd att ha den här tröjan på mig, säger Laine.

– Mycket känslor, men skönt att vi har gjort detta val nu. Har har en mognad i sitt spel redan nu och det kommer bara med speciella spelare, säger Jets general manager Kevin Cheveldayoff.

"Inte hänt tidigare"

Draftfyra blev Jesse Puljujärvi och femma Olli Juolevi.

Och med så många spelare bland de fem första har Finland aldrig tidigare haft.

– Fint att Jesse och Olli också reserverades bland de fem första. Det har inte hänt tidigare i finländsk hockey och jag gissar att det inte sker på nytt på en tid. Ganska otroligt. Det säger en hel del om Finland och om oss som spelare. Fantastiskt, säger Laine enligt Yle.

– Det här visar för alla juniorer hemma i Finland att man inte behöver komma från Kanada, USA eller Sverige för att reserveras tidigt, menar backen Juolevi.

ARTIKELN HANDLAR OM