NHL-säsongen 2015/2016

”Har så fruktansvärt roligt i det här laget”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

Målvaktstränaren Johan Hedberg om Stanley Cup – och besattheten som ersattes av en helt ny drivkraft: ”Det egoistiska betyder ingenting”

Foto: TT

Han nådde så långt som till en Stanley Cup-final som aktiv – men inte hela vägen fram till the promised land.

Nu har Johan Hedberg dock en ny chans att få sitt namn inristat i pokalen han drömt om sedan han var liten knatte.

Men som assisterande coach och målvaktstränare i San Jose är 43-åringen inte i första hand ute efter personliga triumfer, visar det sig när Sportbladet träffar honom under den pågående konferensfinalen mot St Louis där San Jose leder med 2-1 i matcher.

Mycket tack vare en storspelande Martin Jones i målet, tränad av Johan Hedberg.

– Det vore förstås fantastiskt att vinna, vi har så fruktansvärt roligt i det här laget att vi vill att säsongen ska fortsätta så länge det går. Men det viktiga för mig är inte längre att jag blir ihågkommen för att jag varit bra på hockey utan för att jag är en bra människa, säger den gamle målvaktsstjärnan.

Det är ett remarkabelt uttalande för att komma från just Johan Hedberg.

Han var sin generations mest drivna, målmedvetna och passionerade NHL-nörd.

Visste att han skulle till NHL

Redan som liten spoling hemma i Leksand bara visste han att han en dag skulle spela i världens bästa liga – kosta vad det kosta ville i form av jobb, uppoffringar och strapatser.

– Det var det enda målet jag hade. Jag var helt bestämd, berättar han när vi ses över en kaffekopp i lobbybaren på det lyxhotell utanför St Louis som San Jose använder som högkvarter under bortamatcherna i konferensfinalserien.

– Vad som tände den glöden? Det var en kombination av saker, men mest handlade det nog om att jag var så imponerad av de NHL-stjärnor som kom hem till Leksand om somrarna. Uffe Samuelsson. Kjell Samuelsson. Per-Erik Eklund. Herregud, Per-Erik Eklund! Man blev ju starstruck och genom dem kom NHL att framstå som något mytomspunnet och häftigt och spännande och jag ville dit.

Från Louisiana till Stanley Cup-final

Efter en fascinerande lång och krokig resa, som rymde mellanlandningar i obskyra lag i både Louisiana och Kentucky och verkligen befäste bilden av Johan som en karaktär som aldrig ger upp, förverkligades drömmen om NHL.

Då väcktes nästa.

Han blev lika besatt av att vinna Stanley Cup.

Och under sin elfte NHL-säsong – 2011-2012 – kom den passionerade masen så nära att han nästan kunde känna förnimma tyngden av den ikoniska bucklan.

– Ja, vi spelade final med New Jersey och var på väg att äta oss tillbaka i sjätte matchen mot Los Angeles men fick en femminutersutvisning som knäckte oss. Annars vetifan...om vi tagit serien tillbaka till Jersey för en sjunde match tror jag att vi vunnit.

– Det tänker jag ofta på, hur det hade varit. Inte med bitterhet, jag är verkligen bara tacksam över allt jag fått uppleva, men det hade säkerligen varit otroligt roligt.

Då kunde man ju ändå tro att Johan ser sin nya roll som målvaktstränare och assisterande coach i San Jose – just nu på tröskeln till den stora dansen – som en chans att korrigera historien och få drömmen uppfylld retroaktivt.

Men riktigt så är det inte.

– Nja, den emotionella investeringen är inte likadan nu. Först när vi skulle spela den sjunde, avgörande matchen i serien mot Nashville upplevde jag riktig nervositet för första gången sedan jag slutade spela. Men det handlade i första hand om att jag inte ville att det här skulle ta slut. Vi har så otroligt roligt i det här laget, jag kan uppriktigt säga att jag aldrig upplevt bättre stämning.

Över huvud taget har den numer 43-årige masen andra bevekelsegrunder i dag.

– Det viktiga för mig är inte längre att jag blir ihågkommen för att jag varit bra på hockey utan för att jag varit en bra människa, förklarar han.

– När man är aktiv identifierar man sig helt med den man är som hockeyspelare och lägger vikt vid att andra ser upp till en. Det har jag förlorat helt, den egoistiska grejen betyder ingenting. Livet fortsätter, förhoppningsvis, i ytterligare 40–50 år efter karriären, och därför är det mycket viktigare just att bli ihågkommen som en bra människa.

”För snäll” för att bli huvudcoach

Johan är den femte svensken i historien som förärats ett coachuppdrag i NHL – efter Ulf Samuelsson, Tommy Albelin, Ulf Dahlén och Calle Johansson – och beskriver sig själv som en ”positiv energigivare”.

– Ja, jag är nog för mesig för att bli huvudcoach. För snäll. Men jag kan inte vara någon annan den jag är. Jag är glad och positiv och försöker ge andra energi, även i den här rollen, förklarar han.

– På många sätt ramlade det här jobbet bara över mig och det känns faktiskt som att jag aldrig slutat. Det har bara fortsatt och det är jag glad för.

Han har verkligen fått grotta ner sig i arbetet under året som gått.

Bor med de andra coacherna

För medan familjen bott kvar i New Jersey har han delat ett hus i norra Kalifornien med kollegorna Pete DeBoer och Steve Spott, huvudcoach respektive förste assisterande.

– He he, jo det har verkligen blivit väldigt mycket fokus på hockey. Vi har varit i hallen och jobbat hela dagarna och sedan kommit hem och ätit middag och...ja, tittat på hockey. Men vi har haft kul, berättar han.

– Det negativa är att jag varit borta så mycket från familjen. Tack och lov finns Facetime och sådant nu för tiden. Dessutom har vi i den här branschen längre sommarledighet än nästan alla andra. Det får man inte glömma.

Den som väntar kan bli extra kul.

För den här sommaren kan Johan Hedberg få fira med Stanley Cup-bucklan och vad han än säger om sina sentida drivkrafter vore det en triumf.

– Ja, jo, erkänner han med ett leende. Det är svårt att föreställa sig hur det skulle kännas. Men förmodligen vore det fantastiskt roligt.

Brinner för sitt Leksand

Namn: Johan Hedberg.

Ålder: 43 år.

Familj: Hustrun Pernilla och tre döttrar.

Bor: I New Jersey, San Jose och Leksand.

Karriär: Fostrad i Leksands IF. Flyttade till Nordamerika 1997 och spelade de första åren i farmarligorna med klubbar som Baton Rouge Kingfish och Kentucky Thoroughblades. Gjorde 13 säsonger i NHL och hann representera Pittsburgh Penguins, Vancouver Canucks, Dallas Stars, Atlanta Thrashers och New Jersey Devils.

Aktuell: Målvaktstränare och assisterande coach i San Jose Sharks, som just nu spelar konferensfinal mot St Louis Blues.

Bonusinfo: Johan ingår på distans i Leksands IF:s styrelse. ”Jag följde sista matchen mot Modo på ett flyg till Nashville och reagerade väl ungefär som Filip Forsberg. På kvällen skulle vi ut och äta, men jag stannade på rummet och tittade på scenerna hemifrån på datorn. Tårarna bara rann...”

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL-säsongen 2015/2016

Johan Hedberg

Ulf Dahlén

Calle Johansson

Stanley Cup

Leksands IF

Ulf Samuelsson