Luleå kan glömma talangen - blir kvar i NHL

Foto: TT

avTomas Ros

HOCKEY

Här är kvällens svensk-skräll i NHL.

Anaheim Ducks väljer att behålla Isac Lundeström, 18, i laget och inte skicka hem honom till SHL och Luleå.

– Arbetet med att se över marknaden för en ersättare är redan påbörjat, säger Ulf Engman, assisterande General Manager för Luleå, till Luleås hemsida.

Det har varit en tid full av väntan för tonåringen från Gällivare.

Vara eller inte vara i NHL?

Ett något oväntat läge för junioren som draftades så sent som i somras.

Det är nämligen så att Isac Lundeström har kontrakt med både Anaheim Ducks och Luleå Hockey och hade Anaheim valt att inte spela honom i tio matcher den här säsongen så hade han skickats hem till Luleå och det tre-åriga rookiekontraktet hade börjat att gälla från och med nästa säsong.

Nu har Isac varit för bra och skicklig och det går inte att ta bort honom från NHL eller Anaheim och på söndagsnatten var han med i laguppställningen mot Erik Karlssons San José Sharks.

Gjort succé

Match tio för säsongen och som center i ett lag som vanligtvis rankas ha en av ligans bästa offensiv. Nu har den avtrubbats något på grund av mängder med skador, bland annat på Jakob Silfverberg, Corey Perry, Max Comtois, Ondrej Kase och Carter Rowney.

Lundeström har snittat fina 14:33 i istid för Ducks och står noterad för en assist.

Luleå hade givetvis hoppats att Lundeström skulle komma hem till SHL och göra som Jonathan Davidsson, stanna ett år till på svensk mark.

Men succén har varit för stark för att Anaheim ska kunna skicka hem 18-åringen.

Övriga rookie-svenskar som tagit plats i världens bästa liga 2018–19 är:

Rasmus Dahlin

Elias Pettersson

Christoffer Ehn

Luleås assisterande General Manager Ulf Engman förklarar läget på Luleås hemsida:

– Det är fantastiskt roligt att Isac tagit den här chansen i Anaheim och vi önskar honom stort lycka till med framtiden. Samtidigt är det här ett stort avbräck för oss i Luleå Hockey när vi nu fått det här beskedet en bit in på säsongen. Arbetet med att se över marknaden för en ersättare är redan påbörjat och med tanke på att vårt lag har imponerat i SHL-inledningen så känner vi dock ingen stress med detta.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL