Förre guldhjälten kan ta över Brynäs

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Foto: Jack Mikrut / PRESSENS BILD
Johan Lindström

Brynäs är på jakt efter en ersättare till sportchefen Stefan Bengtzén.

Nu kan Sportbladet avslöja att förre guldhjälten Johan Lindström, 43, är ett av huvudalternativen för rollen som general manager.

– Såklart att jag blir stolt och glad att nämnas i ett sånt sammanhang, säger Lindström.

Stefan Bengtzén var inne på sin femte säsongen som sportchef i Brynäs när han före en vecka sedan hastigt tvingades lämna. Brynäs hade redan beslutat att Bengtzéns kontrakt inte skulle förlängas efter säsongen.

Den svaga inledningen av säsongen, med bara en seger på de sju första matcherna, gjorde att man agerade direkt. Redan innan Bengtzén fick sparken fanns en plan om hur organisationen ska se ut kommande säsong. 

Enligt vad Sportbladet erfar handlar det om en general manager med det övergripande ansvaret, som under sig har någon form av sportråd med flera personer och kompetenser.

– Om du kallar det sportchef eller GM, vi vill i alla fall flytta upp ett pinnhål. Ett lite bredare ledarskap någonstans mellan klubbdirektör och en traditionell sportchef. Mer strategiskt och bredare för hela sportorganisationen, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese.

Första steget blir att rekrytera den nya general managern och där har arbetet intensifierats. Brynäs har i dag tre namn på sin lista.

Klubben är i första hand ute efter en person med chefserfarenhet utanför ishockeyn. En person som är van att leda och inte kommer från en traditionell sportchefsmiljö, men som ändå har anknytning till sporten. 

Nu kan Sportbladet berätta att en av de hetaste kandidaterna till jobbet är förre Brynässpelaren och guldhjälten Johan Lindström, som ingick i Brynäs guldlag 1999.

Han avslutade sin spelarkarriär 2004.

Varit i kontakt med alla tre

Lindström har inte varit direkt involverad i ishockey på elitnivå sedan han själv slutade för 14 år sedan. I stället har han jobbat i säljarbranschen och driver sedan 2010 ett eget företag med många anställda. Däremot har han varit involverad i ungdomsidrott och även haft en hel del kontakt med klubbar och sportchefer. 

Lindström finns högt på Brynäs lista och ska även ha träffat klubben. Själv är han fåordig när Sportbladet når honom:

– Såklart att jag blir stolt och glad att nämnas i ett sånt sammanhang. Men det finns inget konkret just nu, utan jag har fullt fokus på mitt företag och mina anställda.

Michael Campese svarar så här om Lindströms namn:

– Vi har tre namn som vi jobbar på. Jag varken kan eller vill kommentera mer än så.

Har ni träffat alla tre?

– Vi har haft kontakt med alla tre.

När hoppas ni komma till ett avslut?

– Vi vill jobba raskt men varsamt. Vi vill att det ska bli riktigt rätt. Önskvärt är inom en månad eller en och en halv månad, säger Campese.

ARTIKELN HANDLAR OM