Hörnqvist: ”Ingen ska få ta vår buckla”

Hörnqvist och Penguins vill återuppleva euforin från fjolårets finalseger

avPer Bjurman

Publicerad:
Foto: Foto: AP
FINALEN – EN SVENSKFEST. Patric Hörnqvist och Filip Forsberg är två av de åtta svenskarna i finallagen. Pittsburgh har slagit ut Columbus, Washington och Ottawa på vägen hit, medan Nashville har skickat hem Chicago, St Louis och Anaheim.

PITTSBURGH. Det är mindre än ett år sedan Pittsburgh Penguins tog Stanley Cup-bucklan på parad i den jublande hemstaden. 

Men mätta?

Inte mer än sina släktingar i ”March of the Penguins” efter en den mördande
vintern på Antarktis. 

– Jag sa redan förra sommaren att den här bucklan är vår, ingen annan ska få hålla i den, och det är jag fortfarande fullständigt inställd på, säger Patric Hörnqvist till Sportbladet inför den första finalen mot gamla kompisarna i Nashville.

Det är, sägs det ofta, en av huvudorsakerna till att samma lag så sällan vinner Stanley Cup två år i rad.

De är inte tillräckligt hungriga för att förmå sig att klättra hela vägen upp till Mount Everests topp igen – barfota och utan syrgas, som det ofta känns för de som stångar sig genom idrottsvärldens tuffaste playoff.

Inte desperata nog.

Lite, lite för nöjda med vad de redan uträttat. 

Men det verkar inte gälla de Pittsburgh-stjärnor som nu går upp mot Nashville Predators för att försvara sin titel. 

”Ingen mättnad alls”

De framstår tvärtom som svultna djur efter lång vinterdvala.

– Ja, det kan jag definitivt slå fast. Vi känner absolut ingen mättnad, säger Patric Hörnqvist med eftertryck när vi talar med honom inför den första finalen i PGG Paints Arena. 

– Vi vill verkligen ta den här chansen att vinna igen. Det är ju ingen som gjort det på nästan 20 år, så det är klart att det ger väldigt mycket motivation. 

Men det är inte bara det.

Segersötman förra sommaren gav en direkt beroendeframkallande mersmak.

– Man vill vara med om det där igen, känna den där totala euforin. Det är en otroligt speciell känsla, fortsätter den eldfängde ångvälten från Sollentuna.

– Jag sa redan då att den här bucklan är vår, ingen annan ska få hålla i den,  och det är jag fortfarande fullständigt inställd på.

Ett speciellt möte

För ”Bengans” del innebär det att han måste knocka de gamla polarna i laget han spelade för de sex första åren av sin nu nio år långa NHL-karriär.

– Ja, det hade man ju kanske inte kunnat tro. Inte för att de inte skulle ha förmågan att ta sig hit, men för att det är rätt ovanligt att de två klubbar man spelat för möts i final, säger han. 

– Det kommer nog bli väldigt speciellt när vi kommer till Nashville för match tre och jag träffar alla gamla vänner och folk i arenan och så. Men när matcherna väl kommer i gång är det bara hockey, då tror jag inte det betyder så mycket.

Bara han nu KAN spela.

Patric missade hela konferensfinalen på grund av en handskada så elak att han fortfarande tar i hand med vänster tass...

– Jag hoppas och tror att jag ska kunna spela. Det här är matcher man verkligen, verkligen inte vill missa.

Nej, hungern efter en titel till rasar ju i pingvinerna.

* 02.00 Viasat Hockey: Pittsburgh-Nashville

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM