Svensken om finske keepern: ’Ganska lat’

Tre Kronor-spelarens passning till finländske succémålvakten

Foto: AFP

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖLN. Finland har gått från målvaktskris till en ny succémålvakt.

Harri Säteri, 27, är målvakten som Tre Kronor måste knäcka för att nå VM-finalen:

– På träningarna brukar jag skjuta lågt, för han är ganska lat, säger Mario Kempe, lagkamrat med Säteri de tre senaste säsongerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Som sista spelare tvingades Mario Kempe lämna Tre Kronor-truppen sedan både Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg anslutit. 

Nu följer han turneringen från hemmet i Stockholm och har även skrivit under sitt första NHL-kontrakt med Arizona Coyotes.

Inför semifinalen mot Finland är det en spelare som Kempe känner extra väl: målvakten Harri Säteri. De tre senaste säsongerna har de två spelat tillsammans i KHL-laget Vitjaz Podolsk.

Mario Kempe är inte alls förvånad över att Säteri i slutet av turneringen tagit över som målvaktsetta för de finska lejonen:

– Absolut inte. Han är en av KHL:s bästa målvakter. Han är jäkligt bra, alltså. Jag hittar egentligen ingen riktig svaghet och när man inte kan komma på några svagheter, ja, då är man duktig.

Målvaktsbytet var vändningen

På träningarna har Kempe dock haft en strategi för att göra mål på Säteri. 

– Jag brukar skjuta lågt, för han är ganska lat på träningarna och orkar inte alltid gå ner och rädda, säger Kempe med glimten i ögat.

Joonas Korpisalo sågs inför turneringen som Finlands målvaktsetta, men precis som det finska laget hade Columbusmålvakten svårt att övertyga. Efter två insläppta mål på tio minuter mot Schweiz fick förbundskapten Lauri Marjamäki nog.

Han plockade av Korpisalo och stoppade in Säteri. 

Ett beslut som förändrade matchen totalt. 

Säteri höll nollan.

Finland gjorde tre raka mål och vann matchen.

Har scoutat noggrant

Mot Kanada tvingades Säteri visserligen släppa in fem mål, men i kvartsfinalen mot USA höll han en ny nolla.

Hur ska då Tre Kronor göra mål på Säteri i VM-semifinalen? Ja, Mario Kempe har inget klockrent svar på den frågan:

– Men de måste fortsätta att skjuta. Sverige har vunnit skotten i alla matcher, så fortsätt skjut och ha mycket trafik framför honom.

Däremot är Kempe övertygad om att den svenska ledningen noggrant har scoutat den finländske målvakten.

– Just den biten var något som imponerade på mig när jag var med, hur jäkla proffsigt det var med hur ledningen scoutade målvakterna. Var i målet de släpper in flest puckar, om de är aggressiva eller lugna i målet och så vidare, säger Kempe.

Semifinalen mot Finland spelas lördag 19.15.

ARTIKELN HANDLAR OM