Vann måstematchen efter övertidsdrama

Washington reducerade mot Pittsburgh

avPer Bjurman

NEW YORK. De tappade 2-0-ledning med mindre än två minuter kvar – och plötsligt hängde seriesegrarnas säsong på en skör tråd.

Men den här gången vägrade Washington vika ner sig. 

Drygt tre minuter in i övertiden vräkte sena backförvärvet Kevin Shattenkrik in sudden death-pucken.

– Vi bara bet ihop i pausen för vi visste att vi skulle kunna klara det om vi bara lät bli att backa hem, säger Nicklas Bäckström efter det känsloladdade dramat mot Pittsburgh. 

Foto: Gene J. Puskar / TT / NTB Scanpix

Det tredje mötet mellan bittra rivalerna Pittsburgh Penguins och Washington Capitals i PPG Paints Arena var dramatiskt och emotionellt redan innan pucken släpptes, eftersom seriesegrarna efter två raka hemmaförluster riskerade att hamna i hopplöst 0-3-underläge – och känslosvallet bara eskalerade när superstjärnan Sidney Crosby redan efter fem och en halv minut tvingades lämna isen med befarad hjärnskakning.

– Ja, det var väldigt mycket känslor och väldigt fysiskt. Det smällde precis hela tiden. Men så tycker jag det ska vara i så viktiga matcher, säger Nicklas Bäckström när vi når honom efteråt.

– Situationen med Crosby såg jag inte och jag har inte kollat i efterhand heller, så jag har inga åsikter. Vi får se vad som händer.

”Holtby gjorde en stor match”

Gästerna gjorde sin klart bästa match i serien, hade mer bett i sitt agerande och fortsatte envetet pumpa mot Marc-Andre Fleury fast han återigen spelade som besatt mellan stolparna. 

– Vi spelade mycket tajtare än tidigare, och var bättre i boxplay. Och så gjorde ju Holtby en stor match i målet, fortsätter ”Bäckis”.

– Men ska man vinna matcher i playoff är det vad som krävs. Alla måste verkligen spela sin bästa hockey hela tiden.

”Hade studsarna med mig”

Nicklas gjorde själv 1-0-målet i ett fem-mot-tre-överläge i inledningsperioden – genom att något tursamt valla in pucken via Fleurys klubba och Ian Coles ena ben.

– Tur? Nej, det var ju planerat....nä, ha ha, jag skojar. Jag försökte bara få in pucken till Justin Williams och så hade jag studsarna med mig, fortsätter han.

– De spelade bra i sin box, men även vi var bra. Vi visade tålamod där.

Följ Sportbladet på Instagram.

Jevgenij Kuznetsov ökade iskallt på till 2-0 i mitten av tredje perioden och när klockan tickade ner mot full tid såg det ut som att Capitals hade säkrat segern.

Men sannerligen inte.

Under en vild forcering de sista två minuterna lyckades först Jevgenij Malkin stänka in en reducering – och strax därefter smällde Justin Schultz in kvitteringen också.

Ridå, Washington – kändes det som.

– Ja, det var ju inte så kul. Men vi bet bara ihop i pausen. Vi kände att vi kunde fixa det, bara vi inte backade hem. Det misstaget har vi gjort förr, säger ”Bäckis”.

– Och det gick ju bra. Marcus (Johansson) tvingade fram en utvisning och sedan så...

Shattenkirk avgjorde

Ja, sedan fick Kevin Shattenkrik – backstjärnan Caps trejdade till sig från St. Louis första mars – pucken på blålinjen och prickade in den avgörande sudden death-pucken.

– Kul att han fick göra det, sådana avgöranden stärker självförtroendet, tycker Nicklas.

– Naturligtvis var det otroligt skönt. Det var ju lite måste-match, det kan man nog säga. Fast det är bara en seger.  Den är det bara att glömma, vi måste göra oss redo för nästa match.

Den spelas natten till torsdag.

Det finns inga skäl att tro att känslorna svalnat tills dess...


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se